Zomrela speváčka Věra Špinarová

Známa česká speváčka naposledy vydýchla v nedeľu vo veku 65 rokov v pražskej nemocnici v Motole.

27.03.2017 09:05
Věra Špinarová Foto:
Speváčka Věra Špinarová na archívnej snímke z roku 2005.
debata (44)

Kvôli jej nezameniteľnému altu ju prezývali aj česká Janis Joplin a prirovnávali ju aj k Tine Turner. „Ostravská rocková babička“ Věra Špinarová, ktorá roky patrila k najobľúbenejším českým speváčkam, zomrela vo veku 65. rokov. V stredu, počas koncertu v Čáslavi skolabovala a po zástave srdca ju vrtuľníkom previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti v pražskej nemocnici Motol, kde ležala v bezvedomí.

„K Tine Turnerovej mám ďaleko. Je úžasná speváčka, ktorú počúvam od šestnástich. Ale mojou favoritkou bola vždy Ella Fitzgeraldová,“ hovorila Špinarová pred rokmi v rozhovore pre Pravdu. K hudbe ju viedli odmalička, ako šesťročná sa začala učiť hrať na husliach a neskôr aj na gitare. Hodiny spevu však nikdy neabsolvovala. „Zo začiatku, možno v takých pätnástich, som nevedela s hlasom zaobchádzať. Až neskôr som sa naučila istú techniku. Na to, ako šetriť svoj hlas, nemám nijaké fígle. Keď mi povedia: ,Zajtra máš koncert, šetri sa!' pokrčím plecami. To neviem,“ povedala.

Spievajúca chemička

Hoci sa vyučila v odbore chemička práčovní a čistiarní, už popri škole spievala cez víkendy na zábavách. Ako 15-ročná uspela v telentovej speváckej súťaži. Keď mala 16 rokov, dostala prvú ponuku na nahrávanie a neskôr aj vystupovanie s kapelou Flamingo. Rodičia neboli sprvu jej vášňou pre spev nadšení. „Od maminky som kvôli nemu občas dostala aj pár faciek. Nepáčilo sa jej, že spievam na čajoch a chodím neskoro domov, pretože som vtedy bola veľmi mladá. Dnes je to iné. Keď deti začínajú spievať v pätnástich rokoch, už dosť vedia, majú väčší rozhľad. My sme boli hlúpi. Vtedy sme nič nepoznali, nikde neboli,“ zverila sa speváčka v rozhovore pre idnes.cz.

V roku 1970 Špinarovej vyšiel singel Music Box, ktorý sa stal jej prvým hitom. „Po vydaní singlu Musix Box som niekoľko týždňov bodovala v hitparáde, pritom som to vôbec netušila. Pesnička bola známa, ale nikto nevedel, ako vyzerám,“ povedala speváčka, ktorá už v tom čase spolupracovala s kapelou Majestic. V nej vystriedala Mariu Rottrovú. V kapele stretla aj svojho budúceho manžela Iva Pavlíka. Manželstvo im vydržalo 12 rokov, do roku 1984. Spolu majú syna Adama, ktorý bol v posledných rokoch jej manažérom a vystupovala s jeho Adam Pavlík Band. Medzitým ešte spolupracovala s kapelami Speciál a so skupinou Notabene.

Debutovým albumom Věry Špinarovej je Andromeda z roku 1972 a už začiatkom 70. rokov patrila k najpredávanejším speváčkam v Československu. Zaujala aj na Bratislavskej lýre, z ktorej si v roku 1976 odniesla s piesňou Lúčenie bronz. Skladbu s textom Ľuboša Zemana a hudbou Janka Lehotského spievala po slovensky.

Morricone na svadby a pohreby

Koncom 70. rokov vyšiel aj Špinarovej najväčší hit Jednoho dne se vrátíš, ktorú naspievala na hudbu Ennia Morriconeho z westernu Vtedy na západe. „Doteraz sa pýtam, čo tým chcel básnik povedať? Veď tú pieseň možno hrať len na svadbách alebo na pohreboch,“ povedala Špinarová. „Som reproduktor, reprodukujem to, čo mi píšu textári. Dúfam, že si vyberám textárov, ktorí ma poznajú. Viem, že nemôžem spievať texty, ktoré by boli ohromné vtipné, viem, že to sa ku mne nehodí. Nemám tiež rada vulgárne texty a dvojzmyselné, ktoré treba čítať medzi riadkami,“ dodala.

V rozhovoroch však zdôrazňovala, že aj keď pieseň Jednoho dne se vrátíš, nepatrí medzi jej milované, je za ňu vďačná. „Keby som túto pieseň dnes na svojich koncertoch nespievala, mali by poslucháči pocit, že som ich o niečo podstatné ukrátila. Vlastne žiadny koncert sa bez nej nezaobíde, aj keď ja by som sa trebárs obišla. Ale nejde o to. Herec Jiří Sovák mi nayše pred mnohými rokmi povedal: "Keby mal každý spevák v repertoári jednu jedinú pieseň, pri ktorej by už pri vyslovení jej názvu bolo všetkým jasné, kto ju spieva, mohol by byť šťastný. A vám sa to podarilo.' Takže dnes s pokorou hovorím: Som šťastná, že mám túto pieseň v repertoári,“ citovala speváčku stránka vydavateľstva Supraphon.

Aj v 80. rokoch sa Špinarová tešila popularite a vydala jeden zo svojich najúspešnejších albumov Meteor lásky s rovnomenným hitom, ale tiež so skladbou Bílá Jawa 250, ktorá patrí k speváčkiným najznámejším.

Koncom 80. rokov sa Špinarová stiahla do ústrania, v novom desaťročí sa však na scénu vrátila. Neskôr slávila úspechy aj v ľadovom muzikáli Mrázik, v ktorom naspievala a nahovorila Marfušu. V posledných rokoch hrávala s kapelou svojho syna Adama Pavlíka. „S Adamom sa vždy dohodneme. Niekedy je pre mňa lepšie uznať, že mal pravdu. Je to aj vekom. Už nemám ambície niekam sa tlačiť, veľmi sa ukazovať, nie som žiadna začínajúca speváčka, ktorá má potrebu presadiť sa. Viem, kam patrím. Robím si poctivo svoju prácu, mám plné koncerty a pred ľuďmi dávam klobúk dolu, že vezmú peniaze a prídu na mňa. Je pre mňa česť, že na koncerte vstanú a tlieskajú mi. Často ma to doháňa k slzám,“ povedala pre idnes.cz speváčka, ktorá má na konte aj hity ako Ty jsi můj song, Valentino, „Raketou na Mars, A já tě závidím, Být sluncem na tvých víčkách, Kouzlo bílejch čar a ďalšie.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Věra Špinarová