Sláčikový bigbít z Terchovej boduje v európskom rebríčku

Hovorí sa, že terchovská zem je pozostatkom zatúlanej hviezdy, ktorá spadla na zem. Jej dvornými hudobníkmi sa stali prví osadníci Terchovej – tzv. nebeskí muzikanti. Legenda o prvopočiatkoch terchovskej hudby inšpirovala aj názov skupiny Nebeská muzika, ktorej padajúca hviezda zrejme naozaj prináša šťastie. Ich posledný album Zbojstory sa v auguste umiestnil v najlepšej dvadsiatke prestížneho hudobného rebríčka World Music Charts Europe.

16.08.2017 14:00
debata
Celý repertoár Nebeskej muziky vychádza z... Foto: archív Nebeskej muziky
Nebeská muzika Celý repertoár Nebeskej muziky vychádza z terchovskej folklórnej tradície.

Album Zbojstory sa aktuálne nachádza na 18. priečke rebríčka, ktorý zostavilo 46 rozhlasových redaktorov z 24 európskych krajín. Terchovskú formáciu, ktorá kombinuje ľudovú hudbu s prvkami world music, ocenili spomedzi 124 hodnotených nahrávok. Do top dvadsiatky sa už predtým podarilo dostať aj skupine Banda či speváčke Jane Kirschner. Začiatkom roka sa v nej zase umiestnili kapela Balkansambel či skladateľka a hudobníčka Katarína Máliková. „Sme radi, že sme sa dostali to tejto spoločnosti. Berieme to aj ako záväzok do budúcna,“ tvrdí kapelník Nebeskej muziky, etnomuzikológ a folklorista Vladimír Moravčík.

Nahrávka, ktorá minulý rok vyšla v košickom vydavateľstve Hevhetia, ponúka zhudobnené príbehy najznámejšieho rodáka z Terchovej – Jánošíka. „Jánošíkov je niekoľko – historický, literárny, ktorý súvisel aj s naším národným obrodením, ale aj Jánošík legendárny či mýtický. Toho si ľudia vybrali za svoj vzor a spievali o ňom pesničky, pretože stelesňoval ich túžby a najlepšie vlastnosti, ktoré by mali v národe prevládať. A práve tento rozprávkový či baladický Jánošík sa stal aj našou predlohou,“ hovorí Moravčík.

Booklet albumu Zbojstory je poňatý ako... Foto: Hevhetia
Zbojstory album Booklet albumu Zbojstory je poňatý ako ilustrovaná kniha.

Do celého konceptu zapadá aj booklet albumu, ktorý vytvorila žilinská rodáčka Ľudmila Szybková. Ide o bohato ilustrovanú knihu s príbehmi z kraja Jánošíka a textami piesní v slovenskom a anglickom jazyku. Podľa Moravčíka chceli poukázať na rôzne súvislosti v tradičnej ľudovej kultúre Terchovej: „Hudba tu nikdy nebola odrhnutá od bežného života. Naopak, okrem textov a tanca súvisela napríklad s obradmi, rôznymi cirkevnými aj civilnými príležitosťami či dokonca aj ľudovým výtvarným umením, kde je pekným príkladom pomaľovenie basy alebo iné zdobenie nástrojov. To sme chceli dosiahnuť aj s albumom Zbojstory – poslucháč nemá len hudobný, ale aj vizuálny a do určitej miery literárny zážitok. Ilustrácie sú na pomedzí insitnej kresby a moderného komiksu. Kombináciu tradičného a moderného cítiť aj vo zvuku. Nájdete tam úryvky starých textov, melodické motívy či ornamenty, no v nových aranžmánoch a spracovaní.“

Verní domovine

V terchovskej folklórnej tradícii je zakorenený celý repertoár Nebeskej muziky. Dôvod je podľa slov Moravčíka celkom prozaický – sú dedinskou kapelou a všetci členovia kapely, okrem bubeníka, žijú v Terchovej: „Pre nás je to celkom prirodzené. V tom sa možno líšime aj od podobných kapiel, ktoré pôsobia napríklad vo väčších mestách a sú kozmopolitnejšie. My sme pravý opak. Aj keď robíme world music, v ktorej kombinujeme prvky z rôznych svetových žánrov, ide o vyslovene lokálnu terchovskú kapelu. Povedali sme si, že domácu tradíciu poznáme najlepšie, a preto budeme tvorivo pracovať len s ňou.“

Skupinu Nebeská muzika od iných kapiel odlišuje aj netradičné využitie hudobných nástrojov, pre ktoré si vyslúžila aj prezývku „sláčikový bigbít“. „Niekde o nás raz napísali, že máme rockovú bokovku. No my nie sme gitaristi, ale sláčikári. Keď sme chceli dosiahnuť modernejší zvuk, museli sme si zaobstarať nástroje, ktoré ho dokázali vyprodukovať. Nechali sme si vyrobiť rôzne druhy elektrických sláčikových nástrojov – 5-strunové aj 6-strunové, pražcové či bezpražcové. Niekomu síce môžu pripomínať zvuk gitary, ale gitaristi, prirodzene, cítia rozdiel,“ prezradil Moravčík.

Sláčikový bigbít verzus ľudovky

Nebeská muzika sa však okrem world music projektu venuje pod názvom Terchovská muzika aj tradičnej ľudovej muzike. Ľudová hudba z oblasti Terchovej bola v roku 2013 dokonca zaradená aj do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Vladimír Moravčík vtedy spolupracoval na projekte za obec Terchová. Čím je podľa neho terchovská muzika vo všeobecnosti výnimočná? „Dôvodom je práve archaický štýl a tradícia, ktorá súvisí so spevom a s tancom. Typickým znakom je tiež to, že u nás nepoužívame cimbal či kontrabas, čo sú mladšie nástroje, dokonca ani novodobé dychové nástroje ako napríklad klarinet. Hudobný štýl terchovských piesní obsahuje rôzne prvky, ktoré sú príznačné len pre terchovskú dolinu, takže sa dajú ľahko rozpoznať. Zápis do zoznamu UNESCO nás zviditeľnil, no povzbudili sme aj ostatné folklórne oblasti, ktoré by sa o to chceli pokúsiť. Naposledy sa to podarilo gajdošom,“ priblížil.

Oba projekty Nebeskej hudby – world music aj Terchovská muzika – sú pre Moravčíka rovnako dôležité. Jeden rozdiel je však v tom, že pokým im ľudová hudba ide takpovediac od ruky, world music predsa len musia cvičiť. Čo sa týka nového albumu, do budúcnosti s ním majú veľa plánov. Jedným z nich je aj prvý dedinský muzikál. „Ide o príbehový album, dokonca tu už 3 roky máme aj ochotnícke Terchovské národné divadlo, takže sa pohrávame aj s takouto myšlienkou,“ dodal Moravčík s tým, že ak sa všetko podarí, muzikál by mohol mať premiéru už na budúci rok počas festivalu Jánošíkove dni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #ľudová hudba #world music #Zbojstory #Nebeská muzika