Zomrela speváčka Jana Kocianová, prehrala boj s ťažkou chorobou

Trojnásobná víťazka Bratislavskej lýry zomrela z nedele na pondelok vo veku 72 rokov, prehrala náročný boj s rakovinou. O úmrtí informovala jej príbuzná, Elena Šebová.

24.09.2018 10:05
jana KOcianová Foto:
Jana Kocianová počas koncertu "Mám rozprávkový dom – LÝRA 50".
debata (27)

Speváčke Jane Kocianovej učaroval blues, gospel a medzi džezovými hudobníkmi bola ako doma.

Jana Kocianová sa narodila 8. júna 1946 a vyrastala na Záhorí v Šaštíne-Strážach. Po maturite, keďže rodičia jej umeleckú kariéru neschvaľovali, začala študovať na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a na pedagogickej fakulte.

K spirituálom a „čiernej“ muzike ju to ťahalo od mlada, obľubovala interpretov ako Ella Fitzgeraldová a Louis Armstrong či Aretha Franklinová. V televíznej súťaži Zlatá kamera si 21-ročná speváčka vybrala áriu z Gershwinovej džezovej opery Porgy & Bess Summertime. Zabodovala s ňou suverénne a výhra priniesla rodáčke zo Záhoria veľký zvrat v jej živote.

Mladá študentka začala náhle zbierať prvé skúsenosti, a to aj v zahraničí. Domov jej však chýbal, tak sa po čase vrátila, aby naspievala svoje prvé hity ako Kadiaľ ísť, Nekonečná láska či ikonickú skladbu Zahoď starosti. Speváčka neskôr prezradila, že aj tento veľký hit je pôvodne starý černošský spirituál.

Hneď začala verbovať spriaznených hudobníkov a vznikla sprievodná skupina Kyvadlo. Scenár k programu Stretnutie mala napísať dvojica Lasica-Satinský, no Jane sa v tom čase podaril husársky kúsok. Pre dvojicu zabávačov, ktorí mali v čase normalizácie dlhodobý zákaz účinkovania, vybavila sériu spoločných verejných vystúpení. Za rok mali 200 repríz.

Jana Kocianová na archívnej snímke. Foto: SITA, Marián Peiger
Jana Kocianová Jana Kocianová na archívnej snímke.

V ére popovejších hitov to boli práve speváčky ako Jana Kocianová, ktoré sa snažili stredný prúd udržať v rovine znesiteľnej aj pre náročnejších poslucháčov. Neskôr sa vrátila k milovanému gospelu, spolu so zborom The Gospel Family vystúpila začiatkom roka 2016 na veľkom koncerte Slovenské divy v pražskej Lucerne.

Jana Kocianová - Zahoď starosti. Foto: Ikar
Jana Kocianová - Zahoď starosti Jana Kocianová - Zahoď starosti.

V roku 2017 vyšla životopisná kniha Jana Kocianová – Zahoď starosti. Rozprávanie odkrýva speváčkino rodinné aj profesionálne zázemie, rozvoj kariéry aj osudy ľudí, ktorí ju obklopovali. V prvej časti sa čitateľ dozvedá všetko o speváčkinej rodine – aký bol otec, aká bola mama, aká bola stará mama zo Šaštína, ďalší príbuzní i kamaráti z detstva. Ľudia, ktorí majú niečo spoločné so Záhorím, si prídu na svoje, lebo vďaka babke sa veľa v knižke hovorí práve o Šaštíne.

Do rozprávania v knihe často vstupuje aj jej manžel Josef Škvařil, ktorý to s ňou všetko prežil a bol jej oporou. Často ju zachránil, keď bola v neriešiteľnej situácii, čo sa spevákom a speváčkam, pri ich dobrodružnom živote na cestách, stáva. Optimizmus vydržal Jane Kocianovej po celý život.

Jana Kocianová s chytľavou skladbou Pár nôt
Jana Kocianová počas koncertu "Mám rozprávkový...
+5Jana Kocianová na snímke z roku 2005.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #úmrtie #Jana Kocianová #Zahoď starosti