Zomrela speváčka skupiny Roxette, Marie Fredriksson

Švédska speváčka podľahla zákernej chorobe vo veku 61 rokov.

10.12.2019 13:29
Marie Fredriksson Foto: ,
Gun Marie Fredriksson, speváčka skupiny Roxette.
debata (11)

Fredriksson zomrela v utorok ráno vo svojom byte. „Po viac ako 40 rokov si bola mojou najúžasnejšou priateľkou. Už nič nebude také, ako predtým,“ reagoval na úmrtie interpretky jej kolega z Roxette, Per Gessle.

Speváčka dlhé roky bojovala s rakovinou. Choroba — zhubný mozgový nádor — jej bola diagnostikovaná v roku 2002. Následne podstúpila intenzívnu liečbu sprevádzanú chemoterapiami a ožarovaním. Napriek včasnej liečbe a okamžitému a úspešnému chirurgickému zákroku Marie utrpela trvalé poškodenie mozgu. Výsledkom bolo, že stratila schopnosť čítať, počítať, ochrnula jej aj pravá strana tela a utrpela čiastočnú stratu zraku v pravom oku.

V roku 2004 sa do hudobného sveta vrátila s novým albumom The Change, pričom vyhlásila, že už je úplne zdravá. Pred niekoľkými rokmi sa však zdravotné problémy vrátili. Lekári jej vtedy odporučili odpočinok i zrušenie plánovaného turné, ktorým chcelo duo v roku 2016 osláviť 30 rokov svojej existencie a spropagovať album Good karma, Roxette mali vystúpiť aj v Bratislave.

„Bolo to úžasných 30 rokov. Keď sa obzriem na koncerty Roxette po celom svete, necítim nič iné ako radosť a šťastie. Všetky naše koncerty a spomienky budú navždy veľkou súčasťou môjho života. Som tiež hrdá a vďačná, že sme sa mohli v roku 2009 vrátiť po mojej chorobe a mohli sme s Roxette vyraziť ešte niekoľko ráz okolo sveta. Bohužiaľ, moje koncertné dni sú už minulosťou a chcem sa poďakovať našim úžasným fanúšikom, že nás nasledovali na našej dlhej a kľukatej ceste,“ uviedla vtedy v oficiálnom vyhlásení interpretka. Fanúšikom a kolegom sa poďakoval aj druhý člen dua Per Gessle, ktorý Fredriksson nazval okrem iného „bohyňou skvelého rockového prejavu“ či „slobodnou a úchvatnou interpretkou jeho skromných slov a hudby“.

Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette. Foto: SITA/AP, Victor R. Caivano
Marie Fredriksson, roxette, Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.

Roxette vznikli v roku 1986, keď tiež vydali aj prvý album Pearls of Passion. Nasledovali nahrávky Look Sharp! (1988), Joyride (1991), Tourism (1992), Crash! Boom! Bang! (1994), Have a Nice Day (1999), Room Service (2001), Charm School (2011) a Travelling (2012).

Medzi najväčšie hity Roxette patria skladby ako The Look, Listen to Your Heart, Dangerous, It Must Have Been Love, How Do You Do!, Sleeping in My Car alebo Joyride.

Fredriksson vydala aj osem sólových albumov – Het vind (1984), Den sjunde vagen (1986), … Efter stormen (1987), Den ständiga resan (1992), I en tid som var (1996), The Change (2004), Min bäste vän (2006) a Nu! (2013).

Skladba Must Have Been Love zaznela aj v slávnom filme Pretty Woman (1990).

Fredriksson bola od roku 1994 vydatá za rockového hudobníka Mikaela Bolyosa, s ktorým vychovávala dve deti.

Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.
Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.
+2Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Marie Fredriksson