Zomrela speváčka Eva Biháryová-Rózsová

Matka hudobníka Oskara Rózsu bola v 70. rokoch speváčkou hlavného prúdu slovenskej populárnej hudby. Zomrela v Bratislave vo veku 71 rokov v utorok (25.2.) po dlhej a ťažkej chorobe. TASR to potvrdil jej manžel, hudobník Juraj Rózsa.

26.02.2020 11:18
debata

Speváčka sa narodila 11. februára 1949 v Hrnčia­rovciach nad Parnou. S manželom mala dve deti, hudobníkov Oskara a Michaelu. Od roku 1968 do roku 1994 pôsobila ako sólistka Vojenského umeleckého súboru v Bratislave.

„Ako speváčka populárnych piesní vynikla najmä do polovice sedemdesiatych rokov, keď účinkovala aj ako speváčka hlavného prúdu slovenskej populárnej hudby, napríklad v televíznej relácii Malá televízna hitparáda,“ informoval redaktor Slovenského rozhlasu Martin Jurčo. Niekoľkokrát sa predstavila aj na Bratislavskej lýre.

V roku 2019, pri príležitosti 70. narodenín speváčky, vznikol v Rádiu Regina rozhlasový cyklus zo starších rozhovorov a desiatok piesní z rozhlasového archívu.

Evu Biháryovú-Rózsovú si pripomenie aj RTVS v Rádiu Regina v piatok 28. februára o 23.00 h, v repríze v nedeľu (1.3.) o 21.00 h.

Profil speváčky Evy Biháryovej

Eva Biháryová-Rózsová sa narodila 11. februára 1949 v obci Hrnčiarovce nad Parnou. Maturovala v roku 1967 na Gymnáziu v Modre, súkromne študovala spev a túžbu študovať medicínu nakoniec nezrealizovala. Spočiatku spievala najmä repertoár černošských speváčok, najmä A. Franklinovej a E. Fitzgeraldovej.

Jej prvé významné vystúpenie sa uskutočnilo v roku 1967 v televíznej súťaži Zlatá kamera s piesňou Summertime. Získala II. miesto za Evou Mázikovou. V roku 1969 už nahrávala v Slovenskom rozhlase. Od roku 1970 až do roku 1994 pôsobila ako sólistka vo Vojenskom umeleckom súbore v Bratislave. Popri práci vo vojenskom súbore účinkovala aj ako speváčka hlavného prúdu slovenskej populárnej hudby. Vystupovala na speváckej súťaži Bratislavská lýra, na speváckych festivaloch doma aj v zahraničí a v hudobných televíznych reláciách. V roku 1969 sa prvýkrát predstavila na Bratislavskej lýre s piesňou Ktosi prosí, v roku 1970 s piesňou Tvoje ústa, najväčší úspech zožala v roku 1971 s piesňou hudobného skladateľa Vieroslava Matušíka Stará mama.

V 70. rokoch účinkovala najmä v koncertných programoch Vojenského umeleckého súboru, mimoriadny úspech zaznamenala na aj na dobových československých festivaloch s vojenskou tematikou, najmä Zlatý palcát či na podobnom festivale v poľskom Kolobrzegu. Repertoár pre vysielanie rozhlasu tvorili najmä skladby tzv. juhoslovanského soundu, ale i skladby Igora Bázlika a Ivana Horvátha. Vo Vojenskom umeleckom súbore sa zoznámila s hudobníkom, pozaunistom a skladateľom Jurajom Rózsom, ktorý najmä od konca 70. rokov pre Evu Biháryovú-Rózsovú písal skladby Brečtan, Taká chvíľa, Uspávanka a mnohé ďalšie. Podľa kritík bola Eva Biháryová-Rózsová impozantne disponovanou speváčkou so špecificky zafarbeným hlasom.

Bola matkou hudobníka a producenta Oskara Rózsu. V roku 2009 sa stala čestnou občianku Trnavského samosprávneho kra­ja.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #Eva Biháryová-Rózsová