Osudný skok do Dunaja. Pred 40 rokmi sa utopil český spevák Jiří Schelinger

Skok z bratislavského mosta do Dunaja ukončil pred 40 rokmi, 13. apríla 1981, životnú dráhu legendy československého bigbítu Jiřího Schelingera.

13.04.2021 06:00
debata (10)
Jiří Schelinger Foto: schelinger.wz.cz
Jiří Schelinger Jiří Schelinger

Spevák a skladateľ, ktorý zomrel vo veku len 30 rokov, za sebou stihol zanechať nezmazateľnú stopu. Jeho piesne ako Holubí dům, Šípková Růženka, René, já a Rudolf, Dráty pletací, Švihák lázeňský, Léto s tebou, Jsem prý blázen jen alebo Což takhle dát si špenát sú známe dodnes.

Blonďavý umelec s výrazne chrapľavým hlasom sa dokázal uplatniť v hocijakom žánri vrátane stredného prúdu, blues či swingu. Stál pri zrode českej rockovej scény a mnohých priaznivcov folku zase oslovil jeho najslávnejší hit Holubí dům. Počas svojej krátkej kariéry naspieval vyše 180 piesní.

V hudobnom odvetví zažiaril tento vyučený inštalatér, narodený 6. marca 1951 v Bousove pri Čáslave, ako kométa. Najprv s barovými kapelami skúšal blues a soul, k čomu mal – práve vďaka zastretému hlasu – skvelé predpoklady.

Prvé single začal nahrávať po príchode do skupiny Faraon, ktorú viedol dnešný moderátor, herec a textár Karel Šíp. Už druhý vydaný singel z roku 1972 obsahoval baladu Holubí dům. Skladba, ktorej autormi sú Jaroslav Uhlíř (hudba) a Zdeněk Svěrák (text), sa stala hitom a rádiá ju hrajú dodnes.

Po vydaní tejto piesne oslovil Schelingera hudobník František „Ringo“ Čech, ku ktorého skupine sa spevák následne pridal. Začalo sa tým obdobie jeho najväčšej slávy, keď nahrával piesne a koncertoval doma i v zahraničí.

Keď sa v roku 1977 podpisovala tzv. Anticharta, ktorá mala odsúdiť demokratickú iniciatívu Charta 77 a podporiť socialistické zriadenie v ČSSR, Schelinger si uvedomoval, čo to obnáša, a hľadal výhovorku, ako sa tomu vyhnúť. Zo strachu, že by mu režim znemožnil ďalšiu kariéru, sa však na podujatí nakoniec zúčastnil a Antichartu spolu s množstvom ďalších umelcov podpísal.

V osudný deň pred 40 rokmi nahrával Schelinger v bratislavskej televízii a potom popíjal v hoteli. O okolnostiach jeho smrti sa stále vedú špekulácie.

Podľa niektorých správ sa vraj známy spevák nechal vyprovokovať alebo uzavrel nešťastnú stávku, následkom ktorej preliezol zábradlie bratislavského Starého mosta (vtedy Mosta Červenej armády) a skočil do Dunaja.

Jeho telo našli v rieke až 7. mája pri obci Bodíky. Keďže mŕtvolu nikto neidentifikoval, šírili sa mýty, že prežil a utiahol sa do ústrania.

Schelinger bol dvakrát ženatý, z prvého manželstva mal dcéru Andreu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #tragická smrť #Jiří Schelinger