Malý veľký muž Prince. Ikona pop music zomrela pred piatimi rokmi

Hviezda černošského funky, soulu a rocku a muzikant telom aj dušou, to bol americký spevák Prince, ktorý zomrel 21. apríla 2016 vo veku 57 rokov.

21.04.2021 06:00
USA Prince Úmrtie Foto: ,
Na archívnej snímke z 4. februára 2007 Prince vystupuje v Miami.
debata (3)

Multiinštrumen­talista, producent, textár, podnikateľ a sexsymbol sa preslávil okrem iného ako autor hitu Nothing Compares 2U pre írsku rebelku Sinéad O'Connorovú.

Výstredný, záhadný a rozpoltený muzikant zažil najväčšiu slávu v 80. a 90. rokoch 20. storočia. Ale až do konce života bol jedným z najproduktív­nejších a najpracovitejších umelcov na svete.

Prince bol výborným gitaristom, dokázal napísať nežnú soulovú baladu, chytľavú beatlesovskú melódiu, rozpútať funkové vlnobitie a „uvariť“ pestrý štýlový koktail. Jeho piesne mali často sexuálny podtext, zneli vyzývavo.

Hoci Prince meral iba 157 centimetrov, hudobnou invenciou a zručnosťou bol velikánom. Produkoval filmy, šéfoval vlastnej spoločnosti a ešte stíhal zásobovať skladbami aj iných interpretov. Zložil napríklad aj pieseň k jednému z filmov o Batmanovi.

Spevák, ktorý kedysi slávnostne pochoval meno Prince a používal iba grafický symbol alebo termín „umelec predtým známy ako Prince“, sa na vrchol vyhupol v roku 1982, kedy do kín prišla snímka Purple Rain.

Prince ako autor hudby získal Oscara. Za dva roky potom vydal rovnomenný album, ktorý vyhral cenu Grammy (iba v USA sa predalo 13 miliónov kusov). Medzi najlepšie Princove albumy sa zaraďuje Dirty Mind (1980), 1999 (tento album nahral v roku 1982 s kapelou Revolution), Sign ‚O‘ The Times (1987), Black Album (1994) či Gold Experience (1995).

Celým menom Prince Rogers Nelson sa narodil 7. júna 1958 v americkom Minneapolis v zmiešanej rodine jazzovej speváčky a kapelníka jazzbandu.

Na klavír sa naučil hrať v siedmich rokoch, a keď mal dvanásť, ovládal vraj hru na 20 hudobných nástrojoch.

V roku 2004 bol Prince už ako legenda uvedený do rokenrolovej Siene slávy.

Lekárska správa ukázala, že príčinou jeho úmrtia bolo neúmyselné predávkovanie silným liekom proti bolesti fentanylom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #úmrtie #Prince