Slovenská bigbítová legenda The Buttons je späť!

Začiatky skupiny The Buttons siahajú až do roku 1963. Slovenskí „Rolloši“ vtedy zaujali nielen na Slovensku. Spolu s The Beatmen a Prúdmi boli na konci šesťdesiatych rokov veľmi úspešní a žiadaní aj na bigbítových festivaloch v Prahe. Tam sa v roku 1967 zrodilo aj dlhoročné priateľstvo lídra The Buttons, Doda Šuhajdu a lídra legendárneho Olympicu, Petra Jandu.

23.06.2021 13:22
the buttons dodo suhajda Foto:
Dodo Šuhajda, The Buttons.
debata

Práve Petr Janda sa veľmi rád stal krstným otcom nového albumu The Buttons & Friends, ktorý v utorok uviedli do života na koncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Slávnostný koncert otvoril slovom Ľubo Belák, po ktorom The Buttons zahrali svoju otváraciu skladbu Gombíky medzi kameňami. Po nich skupina hrajúca v obsadení: Dodo Šuhajda (spev, harmonika), Kamil Paulovčin (gitara,spev), Ervín „Citron“ Fulmek (klávesy), Vladko Turčan (gitara), Juraj Majer (basgitara) a Milan Hlinka (bicie), zahrala časom overené skladby. Hudobný výlet do šesťdesiatych rokov vystriedala skladba Milá slečna z nového albumu, ktorá predznamenala krst albumu The Buttons & Friends. Koncert sa na chvíľu zastavil a počet hudobných legiend na pódiu sa zvýšil. Nový album prišli do života uviesť dve veľké česko-slovenské hudobné legendy Petr Janda a Jožo Ráž.

THE BUTTONS - COME BACK TO ME

„Dodo je môj najlepší slovenský kamarát. Poznáme sa už viac ako päťdesiat rokov. Voláme si na sviatky, navštevujeme sa vlastne sme v kontakte stále. Ja som si ho totiž v tom šesťdesiatomsiedmom v Prahe vybral. Sledoval som ich koncert a Dodo mi bol okamžite veľmi sympatický. Odvtedy sme priatelia a ja mu vo všetkom, čo robí veľmi fandím. Mám z toho, že vydali nový album veľkú radosť, aj keď som to už od nich nečakal. Je výborný a Jano Baláž im s ním veľmi pomohol,“ povedal na koncerte Petr Janda.

Jožo Ráž so sebou na pódium priniesol svoju obľubenú whisky a po slovách: „Nech žije muzika, nech žijeme my všetci a Nazdravie,“ spolu s Petrom Jandom album pokrstili poriadnou dávkou írskeho alkoholu.

Dodo Šuhajda, Petr JAnda a Jožo Ráž pri krste... Foto: Martin Veleba
the buttons Dodo Suhajda Petr Janda a Jozo Raz Dodo Šuhajda, Petr JAnda a Jožo Ráž pri krste nového albumu The Buttons.

Album The Buttons & Friends, ktorý je napriek dlhému pôsobeniu skupiny iba jej druhým albumom, vznikal takmer desať rokov a autorsky sa na ňom podieľali hlavní autori skupiny Ervín Fulmek a Kamil Paulovčin. Textami prispeli Kamil Peteraj, Martin Sarvaš a Ema Mázik. Skladbu Hodiny, ktorá je jedinou coververziou a poctou na albume napísal v roku 1965 Juraj Eperieši.

free faces Čítajte aj Legendárna skupina Free Faces sa vrátila!

„Prvé skladby nového albumu začali vznikať postupne po vydaní nášho prvého albumu Between The Stones, ktorý vyšiel pred desiatimi rokmi. Vznikali pomerne dlho, čo je ale v prípade našej kapely celkom normálne. Nevystupujeme pravidelne, cvičíme len vtedy, keď ideme niekam hrať. Podobné to bolo aj pri nahrávaní nového albumu. Keď vznikla pesnička, začali sme ju skúšať a keď bol voľný termín v štúdiu, tak sme ju nahrali,“ opísal vznik nového albumu zakladajúci člen skupiny Dodo Šuhajda.

Marián Varga Čítajte aj Do života vstupuje súborné dielo Mariána Vargu

Album sa nahrával v štúdiu Jana Baláža, ktorý má podľa členov skupiny okrem iného aj veľkú zásluhu na tom, že sa album dokončil a mohol výjsť.

The Buttons Čítajte viac Nový album skupiny The Buttons pokrstí český rocker Petr Janda

„Oni sa nikam neponáhľali a tak som ich musel niekedy poháňať, aby sme sa toho vydania aj dožili,“ s úsmevom povedal hudobný producent a spevácky hosť albumu Jano Baláž.

Jano Baláž. Foto: Martin Veleba
the buttons JAno Balaz Jano Baláž.

Pôvodných členov a súčasnú zostavu The Buttons na novom albume doplnili speváckymi výkonmi aj hostia, z ktorých sa väčšina predviedla naživo v druhej polovici koncertu. Juraj Zaujec prišiel zaspievať skladbu Vstaň, Jano Baláž s gitarou predstavil skladbu Pavučina pocitov a herec Marián Slovák aj po viac ako päťdesiatich rokoch veľmi emotívne a precítene podal vynovenú verziu skladby Hodiny, ktorú kedysi spieval so skupinou Phantoms.

Peter Lipa Čítajte rozhovor Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

Špeciálny koncert ukončila skladba s príznačným názvom Ďakujem, ktorou líder skupiny Dodo Šuhajda poďakoval publiku za to, že prišli a podporili ich nový album. Koncert skupiny The Buttons v bratislavskom Ateliéri Babylon milovníkov bigbítu a jeho odkazu doslova nadchol a výkon skupiny ocenili dlhým standing ovations.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Buttons