Hana Hegerová má 80 rokov

Prvá dáma československého šansónu Hana Hegerová oslavuje 80. narodeniny. V rodnom liste uvedená ako Carmen Farkašová sa narodila 20. októbra 1931.

20.10.2011 17:30
Hana Hegerová Foto:
Kráľovná českého šansónu, speváčka so slovenskými koreňmi Hana Hegerová.
debata

Vyštudovala gymnázium v Komárne, súkromne sa učila na klavír, vystupovala v ochotníckom divadle, chodila do baletnej prípravky Slovenského národného divadla, spev sa učila aj súkromne.

Rok pracovala ako úradníčka v Komárne, učila na učňovskej škole. Vrátila sa však k divadlu. Absolvovala trojročný dramatický odbor na bratislavskom konzervatóriu, prvé angažmán získala v divadle Petra Jilemnického v Žiline, kde odohrala päť sezón. Tam ju aj objavil hudobný skladateľ Juraj Berczeler. V roku 1957 ju pozval do bratislavskej Tatra revue, kde účinkovala počas divadelných prázdnin. Odtiaľ jej cesta viedla do Prahy, kde ju prijali do práve založeného divadla Rokoko. Najväčším jej hitom z éry v divadle Rokoko bola skladba Milord s českým textom Pavla Koptu. Spievať túto pieseň ju pri návšteve Prahy počul aj riaditeľ parížskej Olympie, ktorý neskôr zorganizoval jej pobyt a vystúpenia v Paríži.

V roku 1961 nastúpila do divadla Semafor. Hrala vo všetkých hudobných inscenáciách, medzi nimi bola Zuzana nie je pre nikoho doma či Šesť žien Henricha VIII. Úspešný na doskách Semaforu bol jej spoločný recitál s Miroslavom Horníčkom pod názvom H & H '65, ktorý režíroval Ján Roháč. V roku 1966 ukončila svoje účinkovanie v Semafore, začala vystupovať sólovo, so skupinou Mirka Dvořáka absolvovala desiatky koncertov doma a hlavne v zahraničí.

Dva roky účinkovala Hana Hegerová v parížskej Olympii, stále angažmán získala aj v Nemecku a potom vo Švajčiarsku. S koncertmi obcestovala riadny kus sveta, od Argentíny cez Kubu až po Sovietsky zväz. V západoeurópskych krajinách bola pomaly ako doma. Nahrávala piesne pre spoločnosť Phillips aj pre nemeckú pobočku firmy Decca. Nemecké aj francúzske denníky ju nazvali „českou Piafovou“.

Hrala vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964) a Ta naše písnička česká (1967). V roku 1967 vyšla jej prvá LP platňa Hana Hegerová. V 70. rokoch vydala úspešné LP platne Recitál (1971), Recitál 2 (1974) a Lásko prokletá (1977). V 80. rokoch bola šesť mesiacov vo väzení, lebo patrila medzi kritikov komunistického režimu. V roku 1983 sa vrátila na koncertné pódiá. V roku 1987 vychádza na etikete Supraphonu hádam jej najúspešnejší album Potměšilý host. Ten dostal ocenenie album roka a Hana Hegerová k tomu dostala aj cenu Zlatá nota 1988.

„Nikdy som sa nechcela nikomu zapáčiť,“ povedala raz pre médiá speváčka. „Spievala som vždy po svojom a je pravdou, že ma nevychoval ani rozhlas, ani televízia, ani kritici. Tvarovalo ma publikum. Mojou hlavnou ambíciou bolo, aby som sa nehanbila, keď pôjdem dole z javiska,“ pokračovala.

Úspešné piesne jej úspešnej dráhy ponúka výber najväčších hitov na dvojkompilácii Všechno nejlepší. V apríli 2009 vyšlo voľné pokračovanie s výberom piesní pod názvom Paběrky a pamlsky. Po 23 rokoch vydala v októbri 2010 nový štúdiový album s názvom Mlýnské kolo v srdci mém. Koncertné pódiá opustila pre trvalé zdravotné problémy iba pred pár týždňami.

debata chyba