Slávna operná diva Anna Netrebko oslavuje päťdesiatku

Ruská sopranistka Anna Netrebko, ktorá patrí k veľkým operným hviezdam tohto storočia, sa v sobotu dožíva 50 rokov. Operná diva má aj rakúske občianstvo a striedavo žije vo Viedni a v New Yorku. Má nádherný, sýto zafarbený soprán veľkej sily s množstvom odtieňov.

18.09.2021 06:00
debata (1)
Ruská diva Anna Netrebko. Foto: Nachtigallartist.cz
37 netrebko Ruská diva Anna Netrebko Ruská diva Anna Netrebko.

Ruská sopranistka Anna Netrebko, ktorá patrí k veľkým operným hviezdam tohto storočia, sa v sobotu dožíva 50 rokov. Operná diva má aj rakúske občianstvo a striedavo žije vo Viedni a v New Yorku. Podľa odborníkov má nádherný, sýto zafarbený soprán veľkej sily s množstvom odtieňov.

Očaruje však i hereckým prejavom a temperamentom. Prestížny časopis Time ju v roku 2007 – ako vôbec prvú opernú speváčku – zaradil na zoznam 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Krištáľový ples - hostia - Anna Netrebko a Erwin Schrott Čítajte viac Ruská operná diva Anna Netrebko vyjadrila podporu gayom

Netrebko sa narodila 18. septembra 1971 v meste Krasnodar v niekdajšom Sovietskom zväze. Ako 16-ročná sa presťahovala do Petrohradu, kde chcela študovať herectvo. Nakoniec však nastúpila na konzervatórium a zamestnala sa v Mariinskom divadle, kde údajne dokonca umývala podlahu len preto, aby mohla sledovať operné skúšky.

Za objavenie vďačí dirigentovi a umeleckému riaditeľovi zmieneného divadla Valerijovi Gergijevovi. V roku 1994 ho nadchla ako čerstvá laureátka Glinkovej ceny. Gergijev ju hneď začal obsadzovať v Kirovskej opere a už o rok neskôr ju zobral na turné po USA. V opere v San Franciscu jej krátko nato ponúkli úlohu v diele Ruslan a Ľudmila.

Anna Netrebko a Erwin Schrott v Bratislave v... Foto: Ivan Majerský
Krištáľový ples - hostia - Anna Netrebko a Erwin Schrott Anna Netrebko a Erwin Schrott v Bratislave v čase, keď ešte tvorili pár.

V roku 2002 debutovala v newyorskej Metropolitnej opere ako Nataša v diele Vojna a mier. Po úspechu na salzburskom festivale v Mozartovej opere Don Giovanni v rovnakom roku hosťuje tiež na všetkých operných scénach vrátane londýnskej Kráľovskej opery Covent Garden, Viedenskej štátnej opery, milánskej La Scaly či Bavorskej štátnej opery.

Nemecko opera Netrebko Schrott Operná speváčka Anna Netrebko a uruguajský operný spevák Erwin Schrott. Čítajte viac Šokujúci rozchod operného páru snov: Netrebko opúšťa Schrotta

Anna Netrebko však niekedy vyvoláva i sporné reakcie. Napríklad koncom roka 2014, keď obdarovala operu v Donecku na východe Ukrajiny a zapózovala s vlajkou tamojších separatistov. Speváčka sa netají náklonnosťou ku Kremľu a niekoľkokrát podporila i ruského prezidenta Vladimira Putina. Na druhej strane napriek oficiálnej ruskej politike vyjadrila verejnú podporu homosexuálom.

Slávna operná diva je činná i v charitatívnej oblasti. S uruguajským basbarytonistom Erwinom Schrottom, ktorý je jej bývalým partnerom a otcom jej syna, založila nadáciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Anna Netrebko #operná diva #operná speváčka #operný spev