Dvorský, Bršlík, Kučerová, Drlička a Valentovič o odchode Edity Gruberovej: Celý svet sa od nej mal čo učiť

K úmrtiu opernej divy Edity Gruberovej sa vyjadrili významné operné osobnosti.

19.10.2021 12:19 , aktualizované: 14:16
Rakúsko SR Slovensko Gruberová Foto: ,
Operná diva Edita Gruberová.
debata (3)

Tenorista Peter Dvorský: Celý svet sa od Edity mal čo učiť

Tenorista Peter Dvorský. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Dvorský, Tenorista Peter Dvorský.

Bol pre mňa šok počuť správu, že odišla Edita Gruberová. Skoro mi vypadol telefón z ruky. To predsa nie! Povedal som si, prečo? Veď mala len 74 rokov, dnes sa ľudia dožívajú aj stovky. Keby sa ma predtým niekto spýtal, dokedy bude Edita žiť, ako som ju poznal, povedal by som, že sa celkom iste dožije stovky. Je to veľmi smutné. Spieval som s ňou v živote síce len tri operné tituly, ale zato krásne: La Traviata, Lucia di Lammermoor a Rigoletto. Spievať s ňou, to bol vždy veľký sviatok. Ona totiž vysielala svojím hlasom zvláštnu energiu.

Keď spievala, bolo to, ako keď sa dieťa hrá s hračkou, bola to pre ňu radosť, tešila sa, keď mohla spievať. Mala taký vycibrený hlas! Raz nás s bývalým manželom pozvala s mojou ženou na večeru, pohostili nás, celá rodina bola úžasná, Edita veselá. Na druhý deň doobeda sme mali skúšku na Luciu a Edita markírovala, hrala sa s hlasom a všetko spievala v piáne, ale dokonale. A keď sme dospievali skúšku, opýtal som sa jej: ako je to možné, Edita, však sme posedeli do noci, vypili sme nejaké víno, ako to dokážeš? A ona: to je nič. Sledovať ju zblízka bol zážitok, vidieť, ako tvorí tón. Mám s ňou veľa zážitkov, hoci s Editou sme nespievali tak často ako som spieval s Mirellou Freni.

Hovorím, že Edita Gruberová má najvyššiu školu spevu na svete, to je dokonalosť. Vyšli o nej knihy, kde sa píše o najvyššej škole koloratúry vo svete. A Edita Gruberová naozaj mala taký hlas, že mala čo ukázať svetu, všetci sa od nej mali čo učiť. Odišla naša diva, naša Edita, ktorá zanechala obrovskú pečať čohosi dokonalého, na čo my Slováci môžeme byť pyšní. Spievala v cudzine, ale Edita bola stále naša Slovenka z Rače, ktorá dokázala pokoriť operný svet svojím hlasom. Naposledy sme sa stretli asi pred dvoma rokmi, predtým som pôsobil v Ríme, ale stále som jej umelecký život a vystúpenia sledoval. Už je v speváckom nebi, zanechala nám najväčší poklad v speváckom umení.

Pavol Bršlík, tenorista: Taký hlas sa už nevyskytne

Tenorista Pavol Bršlík. Foto: Nadácia Tatra Banky
Pavol Bršlík Tenorista Pavol Bršlík.

S Editou som sa po prvýkrát stretol v roku 2010 pri produkcii Lucrezia Borgia v Mníchove a odvtedy som mal to šťastie a hlavne česť stáť po jej boku na javisku vo viacerých produkciách. Stretnutia s ňou či už na javisku alebo mimo boli vždy krásne momenty, ktoré si zapamätám do konca svojho života. Veľmi ma šokoval jej skorý odchod. Minulý mesiac sme si spolu písali a nemohol som uveriť správe o jej smrti. Pre mňa a hlavne pre umenie odišiel hlas, ktorý sa už nevyskytne. Odišiel človek s veľkým Č. Veľká umelkyňa, ktorá až do konca robila náš svet krajším. Zanechala nám tu posolstvo o tom, aá je hudba krásna a ako sa oplatí žiť pre ňu. Spievaj s anjelmi, milá Edit!

Adriana Kučerová, sopranistka: Bola jednou z najväčších hviezd operného neba

Operná speváčka Adriana Kučerová. Foto: Ivan Majerský
Adriana Kučerová Operná speváčka Adriana Kučerová.

Niet na svete operného speváka alebo milovníka klasickej hudby, ktorý by Editu Gruberovú nepovažoval za úplný skvost, hviezdu a jednu z najväčších inšpirácií a dokonalosti koloratúrneho sopránu. Každý operný spevák vzhliadal k Edite Gruberovej, ostane navždy veľkým vzorom, inšpiráciou po stránke speváckej aj ľudskej. Je to neuveriteľná strata, všetci sme ostali v obrovskom šoku, zasiahlo nás to všetkým. Keď som sa dozvedela, že zomrela, ostalo mi až nevoľno: to nie je predsa možné. Veď ešte pred pár mesiacmi bola aktívna, v lete bola na Slovensku, keď dostala Cenu ministerky kultúry. Je to strašné, je to nesmierna strata. V dejinách bude zapísaná tak, ako Maria Callas či Montserrat Caballé, ďalšie miesto má Edita Gruberová – jedna z najväčších hviezd operného neba.

Matej Drlička, šéf SND: Bola príjemná profesionálka bez manierov

Generálny riaditeľ SND Matej Drlička. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Matej Drlička, Matej Drlicka, Generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Pozvať Editu Gruberovú na festival Viva Musica! sme sa usilovali kontinuálne vyše päť rokov. Mal som pocit, že čakala, kým si to zaslúžime a kým ten festival trochu podrastie, kým jej budeme hodni. To je však pri hviezdach jej kalibru úplne v poriadku, keď sa to nakoniec v roku 2016 podarilo a súhlasila, veľmi preveľmi sme sa tešili. Účinkovanie Edity Gruberovej na festivale Viva Musica! malo väčšiu váhu než zahraničné hviezdy.

Spomínam si, že organizačný tím bol vtedy veľmi šťastný. Koncert v Slovenskom národnom divadle dopadol vynikajúco. Pani Gruberová bola veľmi milá a profesionálna. Pamätám si na vlastný prvotný šok, keď som ju počul spievať. Mala svoje roky, ale jej výkon bol stále fantastický. Mám na ňu veľmi príjemné spomienky, nemala žiadne maniere. Bol to piesňový recitál, ktorý dirigoval Peter Valentovič. Keď sa festival uchádza o veľké hviezdy, rozhodujúce momenty sú dva: honorár a reputácia festivalu. Niektorým umelcom stačí dobre zaplatiť, iní si vyberajú, kde vystúpia. Pani Gruberová patrila do tej druhej kategórie. Honorár nebola téma, zvažovala renomé Vivy. Roky bola zaneprázdnená, no jedného dňa prišla odpoveď, že veľmi rada vystúpi.

Peter Valentovič, dirigent: Je to veľká strata pre umelecký svet

Dirigent Peter Valentovič. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Valentovič Dirigent Peter Valentovič.

Bol to veľmi vzácny a výnimočný človek svetovej kvality. Jej dych vyrážajúci talent a to, ako interpretovala jednotlivé opery, svedčili o jej unikátnosti. Pre mňa ako dirigenta bola obrovská česť s ňou spolupracovať. Spomínam na ňu ako na jeden z najkrajších umeleckých zážitkov v živote. Bola výnimočná nie len umelecky, ale aj ako človek. Odišla veľmi náhle, nečakal som to. Je to veľká strata pre umelecký svet. V roku 2012 si ma vybrala na základe jednej produkcie, kde som bol asistentom. Bolo to pre mňa obrovským prekvapením. Naša spolupráca trvala až do roku 2019. Kvôli pandémii sa, žiaľ, neuskutočnili jej plánované koncerty na BHS a v Košiciach, kde sa chcela rozlúčiť s kariérou so svojou obľúbenou operou Roberto Devereux. Je to veľká škoda, pretože veľmi túžila po tom, aby si ešte zaspievala na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Adriana Kučerová #Matej Drlička #Edita Gruberová #Peter Dvorský #Pavol Bršlík #Peter Valentovič