Po troch dekádach je Nico opäť v Brne

O jej koncertoch v Čechách sa veľa vie, no málokto ich skutočne počul. Nico, speváčka legendárnych Velvet Underground Lou Reeda a Johna Calea, v októbri 1985 vystúpila v Prahe a Brne. V prvom prípade jej koncert zrušila Štátna bezpečnosť, druhý sa však uskutočnil v krčme v okrajovej časti Kníničky.

11.06.2012 08:00
40 portret NICO 3X Foto:
Nico vystúpila v októbri 1985 v Brne
debata

Organizátorka Lenka Zogátová vtedy krčmárovi nahovorila, že príde speváčka z Jihlavy, ktorá bohužiaľ spieva po anglicky. Deň predtým tam bol hasičský bál, na koncerte jednej z najpozoruhod­nejších speváčok minulej dekády po ňom v sále ostala výzdoba. To v zázname, ktorý vychádza po 27 rokoch na štýlovej vinylovej platni, síce nevidieť, no dôležitejšie je ho počuť.

Album Nico v Brně, ktorý vydáva občianske združenie Fléda, nie je len artefaktom návštevy pôvodom nemeckej speváčky v Československu, ale najmä hodnotným a regulárnym hudobným albumom. Nahrávka, hoci má poloamatérsky ráz, pochádza od zvukára a dôležitej postavy brnianskej scény Petra Wernera, o jej nový mix sa postaral vyhľadávaný český producent Ondřej Ježek.

Sedem skladieb z brnianskeho koncertu pochádza zo sólových nahrávok Nico, obchádza tak aj jej obdobie vo Velvet Underground. Ich náladu rozdeľuje strana A a B. Na prvej sú vtedajšou elektronikou ovplyvnené a i na túto dobu pomerne progresívne vyznievajúce piesne, na druhej sú viac lyrické a utrápené skladby, poháňané pre neskorú tvorbu Nico charakteristickým harmóniom. Obe polohy sú experimentálne, no pod ich formou sa nachádzajú v zásade popovo melodické skladby. Speváčka s nezameniteľným hlbokým hlasom a nemeckým akcentom v Brne spievala, spolu s kapelou, prevažne skladby z jej posledného obdobia, teda platní Drama of Exila a najmä Camera Obscura. Tá vyšla len pár mesiacov pred koncertom a tri roky pred speváčkinou predčasnou smrťou.

Zvuk vinylu, zabaleného v krásnom, hoci jednoduchom obale, dopĺňa celkovú atmosféru záznamu, no najviac ju vystihuje nadšený výkrik ,,Ano!" z publika po hypnotickej a úvodnej Fearfully In Danger. Hoci by príbeh a okolnosti výnimočného a ilegálneho koncertu za železnou oponou mohli jednoducho prerásť hudobnú kvalitu, v prípade Nico v Brně sa tak nestalo. Ide totiž o výnimočný a skvelý album.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Nico: Nico v Brně, OZ Fléda, 2012

Hudobné novinky

H.I.N.T.: He Is Not There EP, Soun, 2012
Po rozpade svojej pôvodnej skupiny Moustache sa jej dve členky – Zsuzsi Vermes a Veroni Meszáros rozhodli spoločne pokračovať. Dunajskostredská scéna má tak nový prírastok v podobe post-rockovej trojice H.I.N.T., ktorá začiatkom mája debutovala voľne stiahnuteľným EP He Is Not There. Nájdete ho na stránkach nového slovenského nezávislého vydavateľstva Soun.

Damon Albarn: Dr. Dee, Parlophone, 2012
Dr. Dee je najnovším počinom speváka Blur a Gorillaz Damona Albarna. Ten minulý rok odpremiéroval svoju operu s rovnakým názvom, soundtrack z nej vydáva v týchto dňoch. Dr. Dee kombinuje Albarnove pesničkárstvo s opernými hlasmi a symfonickým zvukom, čo dohromady dáva pomerne zvláštnu, no zaujímavú kombináciu.

George Harrison: Early Takes vol. 1, Universal, 2012
Martin Scorsese minulý rok nakrútil výpravný dokument Living In The Material World o jednej štvrtine The Beatles – gitaristovi Georgeovi Harrisonovi. A práve pri tejto príležitosti vychádza i skromne vyzerajúca, no vydarená kompilácia Early Takes. Na nej sa nachádza desať demoverzií jeho skladieb, nahraných od počiatku jeho sólovej tvorby na začiatku sedemdesiatych rokov až po jeho smrť v roku 2001.

debata chyba