Zomrel Andy Fletcher, zakladajúci člen legendárnej skupiny Depeche Mode

Vo veku 60 rokov zomrel vo štvrtok britský hudobník Andy Fletcher, zakladajúci člen skupiny Depeche Mode.

26.05.2022 22:02 , aktualizované: 27.05.2022 09:09
Depeche Mode, Foto:
Skupina Depeche Mode si zahrala aj v Bratislave. Na snímke Andrew Fletcher.
debata (9)

Kariéra v Depeche Mode

Andrew Fletcher sa narodil 8. júla 1961 v britskom Nottinghame. Keď mal dva roky, spolu s rodinou sa presťahovali do Basildonu. Koncom 70. rokov bol Fletcher členom skupiny No Romance in China, v ktorej hral na basovú gitaru.

V roku 1980 spolu s Martinom Goreom a Vinceom Clarkom založil skupinu Composition of Sound. Po príchode Davea Gahana si zmenili názov na Depeche Mode. V roku 1981 vydali svoj debutový album s názvom Speak & Spell. Krátko po jeho vydaní skupinu opustil Vince Clarke. V rokoch 1982 až 1995 bol členom Depeche Mode aj Alan Wilder.

Fletcher, ktorý hral na basu a klávesy, bol jediným členom kapely, ktorý sa nepodieľal na napísaní žiadnej piesne, a tiež jediným členom kapely, ktorý nespieval.

Depeche Mode - Just Can't Get Enough

Skupina dosiaľ vydala 14 štúdiových, sedem koncertných a desať výberových albumov. Medzi jej najväčšie hity patria skladby People Are People, Never Let Me Down Again, Personal Jesus, Enjoy the Silence, Policy of Truth, I Feel You, Walking in My Shoes, Barrel of a Gun, It's No Good, Freelove či Precious.

Ich posledný štúdiový album s názvom Spirit vyšiel v roku 2017.

Depeche Mode, Dave Gahan Čítajte viac Depešáci si Slovensko obľúbili. V Bratislave prvýkrát vystúpili v roku 2006

V roku 2020 uviedli Depeche Mode do Rockandrollovej siene slávy.

Formácia v roku 1988 vystúpila v bývalom Československu (Praha), odvtedy ju mohli niekoľkokrát vidieť aj slovenskí fanúšikovia.

Depeche Mode v Bratislave - máj 2017

Skupina Depeche Mode sa v Bratislave predstavila už piatykrát.

Fotogaléria
Skupina Depeche Mode sa v Bratislave...
Skupina Depeche Mode sa v Bratislave...
+17Skupina Depeche Mode sa v Bratislave...

Majiteľ štúdia aj DJ

V roku 2002 založil Andy Fletcher svoje vlastné nahrávacie štúdio Toast Hawaii, ktoré podpísalo kapelu CLIEИT. Tá vyprodukovala dva albumy a niekoľko singlov, no v roku 2006 label opustila. Odvtedy Toast Hawaii prerušila činnosť.

Fletcher istý čas pôsobil aj ako DJ.

S manželkou Grainne, s ktorou bol ženatý takmer 30 rokov, mal deti Megan a Joea.

Andy Fletcher ako DJ.

Fletch mal zlaté srdce

Formácia jeho úmrtie potvrdila na sociálnych sieťach, informuje denník The Guardian.

„Sme šokovaní a plní zdrvujúceho smútku z predčasného skonu nášho drahého kamaráta, člena rodiny a kolegu z kapely Andyho ‚Fletcha‘ Fletchera,“ napísala skupina vo vyhlásení.

„Fletch mal skutočne zlaté srdce a vždy tu bol, keď ste potrebovali podporu, porozprávať sa, zasmiať sa alebo si dať studené pivo. Súcitíme s jeho rodinou a prosíme vás, aby ste na nich mysleli a rešpektovali ich súkromie v tejto ťažkej dobe,“ dodali zvyšní členovia kapely.

Na Fletcherovo úmrtie reagovali viacerí hudobníci.

„Poznal som Andyho a považoval som ho za priateľa. Ako mladším sa nám niekoľkokrát skrížili cesty,“ uviedol Lol Tolhurst, bubeník kapely The Cure.

„Fletch bol vrelý, priateľský a vtipný človek, ktorý miloval elektronickú hudbu a vedel dávať rozumné rady o hudobnom priemysle,“ píše sa vo Facebookovom statuse synth-popového dua Pet Shop Boys.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Depeche Mode #Andy Fletcher