Netrebková žaluje Metropolitnú operu. Žiada 350-tisíc dolárov

Zatiaľ čo na Ukrajine počítajú padlých vo vojne, slávna ruská sopranistka Anna Netrebková ráta ušlé zisky. Od Metropolitnej opery v New Yorku teraz súdnou cestou žiada odškodné 350-tisíc dolárov. Má to byť náhrada za predstavenia, ktoré jej zrušili, keď ako podporovateľka ruského prezidenta Vladimira Putina odmietla odsúdiť agresiu voči Ukrajine.

30.06.2022 09:55
Netrebko Foto: ,
Operná speváčka Anna Netrebko.
debata (117)

Ako informoval denník New York Times, operná diva je presvedčená, že urobila dosť, aby jej v Metropolitnej opere dovolili spievať. „Je to veľmi ťažké, pretože nič nenaznačovalo tento postoj. Dohodli sme sa, že tomu dáme trocha času a neskôr uvidíme,“ vysvetlila umelkyňa, ktorá už roky žije vo Viedni a má i rakúske občianstvo.

Keď vedenie prestížnej opery zákaz neodvolalo, rozhodla sa podať žalobu. „Nemôžeme vypovedať všetky moje budúce zmluvy len preto, lebo si nejakí ľudia myslia, že mám príliš blízko k Putinovi,“ zdôvodnila. Jej sťažnosť pred súdom podporil aj odborový zväz American Guild of Musical Artists, ktorý zastupuje operných, muzikálových, baletných a koncertných umelcov v USA.

Valerij Gergijev Mníchov filharmónia dirigent Čítajte viac Umelci a vojna: vernosť Putinovi škodí kariére

Až do marca bola Netrebková jednou z najväčších hviezd Metropolitnej opery, no po ruskom útoku na Ukrajinu sa situácia zmenila. Nie je totiž tajomstvom, že má veľmi úzke vzťahy s Putinom a podporuje jeho politiku.

V roku 2012 napríklad vystúpila v kampani za jeho znovuzvolenie a o dva roky neskôr pózovala s vlajkou, ktorú používajú proruskí separatisti v Donecku. V Kremli vlani oslávila i svoje 50. narodeniny.

Po vypuknutí vojny mala vystúpiť na koncerte v Dánsku, ale organizátori ju vyzvali, aby zaujala postoj k Putinovej politike. Keď mlčala, podujatie zrušili. Podobne sa zachovali aj ďalšie opery vo svete. Netrebková a jej manžel, azerbajdžanský tenorista Jusif Ejvazov, síce vydali spoločné vyhlásenie, no vojnu neodsúdili.

Anna Netrebko - Sempre Libera

„Som Ruska a ľúbim svoju krajinu, ale mám veľa priateľov na Ukrajine. Tá bolesť a utrpenie mi trhajú srdce. Chcela by som, aby sa vojna skončila a ľudia mohli žiť v mieri,“ uviedla vtedy speváčka tvrdiac, že nie je správne, aby umelcov alebo iné osobnosti verejného života nútili zverejňovať politické názory a kritizovať svoju vlasť.

„Nie som odborník na politiku. Som umelec,“ zdôraznila.

Začiatkom marca oznámila, že dočasne prestáva koncertovať, no po mesiaci zmenila názor. Ohlásila, že sa chce vrátiť na pódiá a vyjadrila i postoj, ktorý od nej umelecký svet požadoval.

„Dôrazne odsudzujem vojnu proti Ukrajine, moje myšlienky sú pri obetiach tejto vojny a ich rodinách. Moje stanovisko je jasné. Nie som ani členom politickej strany, ani nie som zviazaná s nijakým ruským vodcom,“ uviedla speváčka.

Ihor Ivaňko Čítajte viac Ruskí umelci si nesplnili úlohu - hovoriť o režime

Tým si proti sebe poštvala zase Rusov. Z opery v Novosibirsku, kde sa mala predstaviť, jej odkázali, že sa bez nej zaobídu: „Žiť v Európe a mať príležitosť vystupovať v európskych koncertných sálach sa ukázalo dôležitejšie ako osud vlasti… Naša krajina je bohatá na talenty a idoly včerajška nahradia iní, ktorí zastávajú jasný občiansky postoj.“

Niektoré divadlá v západnej Európe už Netrebkovej odpustili, generálny riaditeľ Metropolitnej opery Peter Gelb však zostáva neoblomný. Podľa neho sa speváčka do tejto situácie dohnala sama, lebo je Putinovou stúpenkyňou. Dvere jej vraj nezatvára, ale musí prejaviť úprimnú ľútosť.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hudba #opera #Anna Netrebko #Ukrajina