Erasure je späť. Slávne duo vydalo nový album

Aj keď sú časy ich najväčšej slávy dávno preč, ešte nepovedali posledné slovo. Britská skupina Erasure, ktorej hity v rokoch 1986 až 1995 dobýjali popredné priečky svetových hitparád, dnes prichádza s novým albumom. Volá sa Day-Glo (Based On a True Story) a skladá sa z desiatich piesní. Zaujímavosťou je, že fanúšikovia si ho môžu kúpiť nielen ako CD, ale aj ako vinylovú LP platňu.

12.08.2022 06:00
Erasure Foto:
Andy Bell na koncerte skupiny Erasure v americkom Michigane v júli 2018.
debata (2)

V poradí už 19. štúdiový album známej kapely je skôr experimentálny. Duo Erasure, ktoré tvorí 62-ročný skladateľ Vince Clarke a 58-ročný spevák a textár Andy Bell, na digitálnych skladbách pracovalo počas lockdownu. Clarke zložil hudobné podklady a kolegovi vraj odkázal, nech si s nimi robí, čo chce. „A to som aj spravil,“ prezradil Bell pre britský denník The Guardian.

Ako vysvetlil, do piesní chcel vložiť básne, ktoré sa mu preháňali hlavou. „Clarke si myslel, že sú trocha drsné, pretože som naozaj nevedel, o čom sú,“ priznal so smiechom spevák.

Erasure - Oh L'amour

Erasure patrí k najslávnejším britským skupinám v nedávnej histórii. Vo svete predala vyše 28 miliónov hudobných nosičov a sedemnásť jej piesní sa vyšplhalo do prvej desiatky britskej hitparády.

Dvojica však bola populárna i v krajinách ako Írsko, Nemecko, Rakúsko, Dánsko, Švédsko, ale aj Argentína, Čile či Peru. S niektorými skladbami prerazila tiež v USA, obľúbená bola i v štátoch východnej a strednej Európy. V roku 1989 získala cenu Brit Award pre najlepšiu britskú skupinu.

Slávne syntipopové duo vzniklo v Londýne v roku 1985, keď Bell odpovedal na inzerát v hudobnom časopise, ktorý znel: „Osvedčený skladateľ piesní hľadá všestranného speváka.“

Erasure - Crown of Thorns

Podal si ho Clarke – v tom čase už úspešný a uznávaný hudobník. Krátky čas bol členom slávnej skupiny Depeche Mode, ktorú spoluzakladal v roku 1980 a zložil jej veľký hit Just Can't Get Enough, potom so speváčkou Alison Moyetovou vytvoril populárne duo Yazoo. Vydali však iba dva albumy a v máji 1983 sa rozišli.

Erasure - Blue Savannah

Pohodu, ktorá mu chýbala v predošlých formáciách, napokon našiel po boku Bella. Ten predtým spieval v neznámej kapele a nemal veľa skúseností. Živil sa ako predavač dámskych topánok a pre svoju homosexuálnu orientáciu bol skôr tichý a utiahnutý.

Erasure - Love To Hate You

So skromným Clarkeom si však výborne sadli. Z ich spolupráce sa zrodili také veľké hity ako Oh L'amour, Sometimes, The Circus, Ship of Fools, Chains of Love, Stop!, Drama!, Blue Savannah, Star, Chorus, Love To Hate You či Always.

Bell, ktorý s manželom žije striedavo v USA a Británii, bol počas kariéry známy výstredným vystupovaním a bojoval i s drogovou závislosťou. V decembri 2004 verejne priznal, že mu v roku 1998 zistili HIV. Zdravotné problémy ho priviedli k tomu, aby sa upokojil. To, že sláva Erasure postupne upadala, mu údajne prišlo vhod.

Erasure - Always

„Cítil som, ako ten tlak povoľuje, a opäť som sa naučil mať rád anonymitu. Nazdávam sa, že je to dosť tvrdá lekcia, lebo ak raz vaše ego explodovalo do vzduchu, je ťažké dostať ho znova dole. Veľa ľudí sa s tým nedokáže vyrovnať,“ zhodnotil Bell pre noviny The Guardian.

Ako však dodal, stále ho baví spievať a vystupovať na koncertoch, o čom má fanúšikov presvedčiť aj nový album.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Erasure #britská hudobná skupina #hudobný album