Ukrajinka Poly Chain: Z dídžejov sú teraz dobrovoľníci v bombových úkrytoch

V nitrianskom Hideparku sa už v piatok 19. augusta začína festival Flaam. Okrem britského producenta Sega Bodega, anglickej avantgardno-punkovej pätice HMLTD a ďalších hostí zo zahraničia či zo Slovenska zahrá v sobotu hodinu po polnoci ukrajinská producentka a dídžejka Poly Chain. S hudobníčkou sme sa rozprávali o fungovaní klubovej scény počas vojny aj o tom, ako sa vyrovnáva s ruskou inváziou na rodnú krajinu.

17.08.2022 14:00
Poly Chain Foto:
Poly Chain vo svojom štúdiu.
debata (1)

V roku 2016 ste svoju hudbu nazvali „aristokratickým ambientom“. Vnímate to rovnako?

Nazvala som svoje hudobné kúsky aristokratickými zo žartu. Nie každý rozumie mojim vtipom.

V tom istom roku ste povedali v rozhovore, že vašu tvorbu ovplyvňuje atmosféra vo vašej rodine. Čo všetko vás ešte inšpiruje?

Vo všeobecnosti ma inšpirujú ľudia a energia. Nedávno som dokončila asi štyri alebo päť skladieb, pretože som mala skvelý sex so skvelým človekom.

Ako Poly Chain ste začali vystupovať v Poľsku, kde ste študovali a pôsobili. Ako je na tom poľská elektronická a klubová scéna?

Poľskí producenti sú veľmi jedineční a stále podceňovaní. Nájdete tam mnoho kvalitnej tanečnej hudby aj hudby na počúvanie, vyberie si každý.

Na Slovensku ste už niekoľkokrát hrali. Je na našich kluboch a publiku niečo špecifické?

Slovenskí promotéri a klubová scéna sa snažia prinášať niečo nové, no po covide zrejme všetci zápasia s rovnakým problémom – stará generácia publika vyrástla, rodí deti a nové publikum len čumí na videá na Tiktoku. Nechápte ma zle, ani jedno, ani druhé nevnímam negatívne.

Poly Chain - HÖR

Pred pár rokmi ste sa z Varšavy presťahovali naspäť na Ukrajinu. Kde žijete teraz a ako vás vojna ovplyvňuje?

Žijem teraz v Berlíne. Je to tam v pohode, žiadne ostreľovanie, nálety, zákazy vychádzania. Potrebujem svoj čas, aby som sa vyrovnala s alergiou na pokrytectvo európskej scény, ktorá si myslí, že je v poriadku dávať priestor ruským umelcom, ktorí mlčky odobrujú ruskú inváziu na Ukrajinu a od 24. februára tomuto činu nepovedali nie. Myslím, že k tomu niet čo dodať.

Uvedomujem si, že som vďaka istým okolnostiam stále nažive a to ma robí menej opatrnou a viac nezastaviteľnou. Musím byť za to vďačná, rovnako ako ľudia z Európskej únie, ktorí si stále môžu užívať svoj pokojný život vďaka guráži ukrajinských obrancov.

Aký bol dôvod na návrat z Varšavy do rodnej krajiny?

Milujem svoje rodné mesto Kyjev. Zaujímalo by ma, ako vyzerá Kyjev v týchto dňoch.

Ukrajinská dídžejka Poly Chain. Foto: Archív Poly Chain
Poly Chain Ukrajinská dídžejka Poly Chain.

Môžu Ukrajinci a Ukrajinky vôbec pomyslieť na párty počas vojny?

Z dôvodu zákazu vychádzania sú povolené len denné podujatia. Nielen v Kyjeve, ale aj aktéri hudobných scén v mestách Ľvov, Odesa, Černivci, Ivano-Frankivsk robia mnoho benefičných akcií na podporu našich obrancov, dobrovoľníkov a zdravotníckeho sektora. Na klubovej scéne pribudlo veľa nových mien a práve je ich čas, aby zažiarili.

Podporuje medzinárodná umelecká scéna hudobníkov a umelcov z vojnovej zóny?

Poľská scéna organizuje najmä pravidelné benefičné večierky. Z mnohých dídžejov sa teraz stávajú dobrovoľníci, pomáhajú ľuďom v bombových krytoch a podobne. Je veľmi dôležité nezabudnúť na nich, keď sa vojna skončí. Volať ich vystupovať na akcie na Ukrajine, aj napriek tomu, že je zvykom na párty rezervovať vždy tie isté mená od tých istých agentúr. Okrem toho, necítila som až takú podporu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #Flaam #Poly Chain