Zomrel americký raper Coolio, držiteľ Grammy za Gangsta's Paradise

Jeho pieseň Gangsta's Paradise, za ktorú získal cenu Grammy, sa stala jednou z najúspešnejších hip-hopových skladieb v histórii. Americký raper Coolio zomrel 28. septembra vo veku 59 rokov. Príčinou smrti bola podľa jeho manažéra Jareza Poseyho pravdepodobne zástava srdca.

29.09.2022 12:18
americký raper Coolio Foto: ,
Americký raper Coolio na snímke z roku 2015.
debata (13)

Coolio, vlastným menom Artis Leon Ivey Jr., sa narodil 1. augusta 1963 v meste Monessen nachádzajúcom sa v americkom štáte Pennsylvánia. Neskôr sa presťahoval do Comptonu v Kalifornii, kde navštevoval miestnu komunitnú vysokú školu. Predtým, než sa začal naplno venovať kariére rapera, pracoval ako dobrovoľný hasič na letisku v Los Angeles.

Už v roku 1987 nahral svoj prvý singel s názvom Whatcha Gonna Do? a o štyri roky neskôr sa pridal k hip-hopovej skupine WC and the Maad Circle. Svoj prvý sólo album s názvom It Takes a Thief, ktorý obsahoval 16 skladieb, vydal Coolio v roku 1994. Hlavný singel Fantastic Voyage sa umiestnil na treťom mieste rebríčku Billboard Hot 100.

Svet hudby sa mu však podarilo dobyť až o rok neskôr, a to s piesňou Gangsta's Paradise. Išlo o titulnú skladbu pre film Nebezpečné myšlienky, ktorý mal premiéru v tom istom roku. Vokálmi sa na piesni podieľal spevák L. V. Gangsta's Paradise je samplingom skladby Steveho Wondera Pasttime Paradise z roku 1976.

Coolio - Gangsta's Paradise (feat. L.V.)

Aj vďaka tomu ide o jednu z mála Cooliových piesní, v ktorej sa nenachádzajú žiadne nadávky – Wonder totiž netúžil po tom, aby sa niečo také spájalo s jeho tvorbou. „Mal som pár vulgarizmov… ale jemu sa to nepáčilo. Tak som to zmenil. Keď to počul, myslel si, že je to úžasné,“ povedal Coolio.

Skladba sa začína žalmom 23:4, ktorý znie: „Ako kráčam údolím tieňa smrti.“ Ide o jednu z najúspešnejších hip-hopových skladieb vôbec a o prvý rapový singel, z ktorého sa predalo vyše milióna kópií. Na čele rebríčka Billboard Hot 100 sa udržal tri týždne. Okrem toho sa mu darilo aj vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Švédsku, Rakúsku či Novom Zélande.

V Austrálii sa držal na prvom mieste hitparády celých 14 týždňov – tento rekord sa podarilo zlomiť až Edovi Sheeranovi s jeho piesňou Shape of You. V roku 1996 získal Coolio za pieseň Gangsta's Paradise cenu Grammy v kategórii najlepší sólový rapový výkon.

Klip k piesni získal cenu na MTV Video Music Awards za najlepšie rapové video. Hrá v ňom Michelle Pfeifferová, ktorá stvárňuje hlavnú postavu v snímke Nebezpečné myšlienky. V júli 2022 dosiahol klip na YouTube miliardu zhliadnutí.

Coolio - C U When U Get There (feat. 40 Thevz)

Komik Weird Al Yankovic vytvoril paródiu s názvom Amish Paradise, ktorá viedla k sporu s Cooliom. Ten totiž tvrdil, že mu na vytvorenie tejto paródie nedal súhlas. Yankovic však namietal, že dostal zelenú od Cooliovho nahrávacieho štúdia. Napokon sa Yankovich ospravedlnil a odvtedy si na svoje paródie pýta súhlas priamo od interpretov.

V roku 1996 sa Coolio podieľal na albume America Is Dying Slowly, ktorého účelom bolo zvýšiť povedomie o epidémii AIDS medzi afroamerickými mužmi. V tom istom roku nahral videoklip Aw, Here It Goes!, ktorý otváral sitcom Kenan & Kel na detskej stanici Nickelodeon.

O rok neskôr vydal svoj tretí album s názvom My Soul, na ktorom sa nachádzal ďalší veľký hit C U When U Get There. V rebríčku Billboard Hot 100 sa umiestnil na 12. mieste. Po ňom však Cooliova popularita postupne klesala, a jeho nasledujúcim albumom sa už veľmi nedarilo. Posledný, s názvom From the Bottom 2 the Top, vyšiel v roku 2009.

Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Objavil sa vo veľkom množstve filmov, napríklad Batman a Robin (1997), Súdny deň (1999), Obžaloba (2000), Parfém (2001), Daredevil (2003) či Dracula 3000 (2004). Účinkoval tiež v seriáloch ako Čarodejnice, Sabrina – mladá čarodejnica, Futurama či Mestečko záhad. V roku 1996 sa oženil s Josefou Salinas, s ktorou sa o štyri roky neskôr rozviedol. Mal šesť detí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Coolio