Mária Porubčinová trávi leto s Rusalkou a teší sa na Monserrat Caballé

Slovenskú sopranistku Máriu Porubčinovú dobre poznajú nielen doma, ale známou sa stáva aj v zahraničí. Napriek tomu, že aktuálne sú pre ňu prioritou materské povinnosti, už onedlho zamieri pracovne na tri mesiace do Veľkej Británie.

07.08.2012 07:00
Mária Porubčinová Foto:
Mária Porubčinová
debata

"Momentálne sa pripravujem na festival v Glyndebourne, kam odchádzam na tri mesiace hneď začiatkom septembra. Budem tam spievať Dvořákovu Rusalku, takže tá mi zaberá asi najviac času vyhradeného na štúdium aj počas leta.

Inak v týchto dňoch venujem všetok svoj čas (najmä večerný) svojej rodine a 7-mesačnej dcérke, takže na nejaké kultúrne podujatie sa asi nedostanem. Ale ak by som mohla, určite by som išla na Letné shakespearovské slávnosti. To bol môj každoročný letný relax a dúfam, že už na budúci rok sa na ne vrátim. Pokiaľ ide o festivaly, ten môj top je už tiež za nami. Veľmi rada chodievam na Zvolenské hry zámocké. Na žiadny koncert sa v blízkom období nechystám, ale už teraz sa teším, že po návrate z Anglicka pôjdem na koncert Monserrat Caballé, ktorý bude 15. decembra v bratislavskej Inchebe.

Podobne ako na iných podujatiach ani v kine som nebola už dosť dlho, takže čo „fičí“, nemám ani potuchy, ale keď ide moja malá princezná spinkať, rada si pustím nejaké DVD. Okrem opier si rada aj po niekoľkýkrát pozriem napríklad Polnoc v Paríži, Obchod na Korze a nesmierne ma v posledných dňoch potešila nahrávka z archívu STV, v ktorej hrá môj svokor Pavol Bertok ako koncertný majster SĽUK-u. Je mi veľmi ľúto, že tento druh hudby a jej kvalita ide do úzadia a sme kŕmení komerciou."

Porubčinovej veľkou láskou sú aj knihy. „V posledných mesiacoch však zaspím skôr, ako prečítam pár riadkov. Ale na nočnom stolíku ma trpezlivo čaká životopis našej skvelej sopranistky Lucie Popp a hŕba dámskych časopisov, ktoré sú mojou jemnou úchylkou,“ prezradila speváčka, ktorej sa veľmi dotklo nešťastie na hrade Krásna Hôrka. ,,Veľmi si želám, aby sa mi podarilo navštíviť výstavu Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade. A ešte viac si želám, aby sa tento skvost čo najskôr vrátil do pôvodného stavu."

debata chyba