Anderson a Žbirka idú na olympiádu spoločne

Nie celkom obyčajné spojenie čaká v stredu 8. augusta večer návštevníkov londýnskeho divadla Sadler's Wells. Na jednom pódiu sa tu totiž stretnú niekdajší spevák skupiny Yes Jon Anderson a Miro Žbirka, aby na spoločnom dvojkoncerte sprevádzaní symfonickým orchestrom zahrali pri príležitosti olympiády. Program koncertu predstavili v pondelok na verejnej generálke v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu.

08.08.2012 14:00
koncert skuska, slovensky rozhlas, jon anderson Foto: ,
Jon Anderson bol roky spevákom skupiny Yes.
debata

Andersona, ktorý sa preslávil pôsobením v skupine Yes hrajúcej progresívny rock či spoluprácou s gréckym skladateľom Vangelisom, nebolo treba dlho presviedčať. „Bol to veľmi dobrý nápad. Hudba je veľmi mocná. Pri práci s orchestrom je pre mňa veľmi dôležité vytvoriť šou. To sa nám tu za niekoľko dní podarilo, čo je fantastické. Je to, akoby ste čarovali,“ povedal Pravde Anderson. Na Slovensku sa prvýkrát predstavil pred tromi rokmi, keď vystúpil na hrade Devín na koncerte Pocta slobode, kam prišiel aj vďaka slovenskému skladateľovi Petrovi Machajdíkovi. Ten si s ním zahrá aj tentoraz, spoločne s ďalšími slovenskými hudobníkmi. Pod dirigentskou taktovkou Adriana Kokoša ich bude sprevádzať súbor Capella Istropolitana rozšírený na symfonický orchester.

Ešte predtým ako Žbirka a Anderson spoločne vyrazili do Londýna, strávili v Bratislave niekoľko dní skúšaním. „Skúšali sme dosť dlho, ale som aj rád, pretože je to ťažký program. Anderson má prepracované skladby, v ktorých je veľa zmien v rámci rytmu a taktov,“ povedal dirigent Adrian Kokoš. Anderson počas skúšok konečné podoby svojich skladieb pre orchester upravoval. „Mali sme pred sebou noty, ale tvorili sme aj na mieste. Prekvapili ma jeho postrehy, keď sa otáčal k orchestru a skladby počas skúšky farbil. Veľmi som si ho obľúbil, je to veľmi dobrý človek s veľkým srdcom.“

Iniciátorom koncertu bol Ladislav Snopko. „Londýn má pre Slovákov veľký význam, lebo po Prahe tam žije najviac Slovákov. Mal som pocit, že by bolo dobré urobiť nejaký spoločný anglicko-slovenský projekt. Napadol mi Meky, ktorý má mamu z Británie, a je teda polovičný Brit,“ povedal Snopko, ktorý organizoval aj spomínaný koncert Pocta slobode, vďaka ktorému sa spriatelil s Andersonom.

Každý z hudobníkov bude mať na pódiu zhruba hodinový priestor. Najskôr sa publiku predstaví Miro Žbirka. „Je to pre mňa jediná možnosť, ako sa dostať na olympiádu,“ vtipkoval v pondelok z pódia počas skúšky. V Londýne zaspieva samé hity, nebude chýbať Atlantída, Múr našich lások či dueto Co bolí, to přebolí, s ktorým mu namiesto speváčky Marthy pomôže jeho dcéra Linda. „S Adrianom a s Capellou Istropolitanou máme výhodu, že sme predsa len už absolvovali turné v tomto obsadení,“ myslí si spevák.

Keď ho s nápadom na koncert oslovili, spomenul si na svoju prvú platňu. „Môj prvý album bol od skupiny Yes, takže túto skupinu mám zafixovanú z mladosti, keď som bol ešte naozaj chlapec. Dlho som si musel zvykať na to, že budeme spolu s Jonom na jednom pódiu, ale keď navrhol, aby sme si spolu zaspievali All You Need is Love, tak sme, samozrejme, našli spoločnú reč,“ povedal Žbirka o skladbe skupiny Beatles, ktorá celý koncert uzatvára. „Jon navrhol, že budeme spievať ako Everly Brothers. Ja som spieval tú kostru a on do toho dával druhý hlas a improvizoval. Bol to veľmi nevšedný zážitok.“

Anderson vo svojej časti programu predstaví skladby z repertoáru Yes, spoločný hit s Vangelisom I'll Find My Way Home či Vangelisovu pesničku Chariots of Fire. Tú podľa svojich slov otextoval pred tridsiatimi rokmi, až teraz sa však rozhodol zverejniť ju pod názvom Race to the End. V programe zaznejú aj piesne z Andersonovej sólovej kariéry, vrátane uvoľnenej reggae skladby Music Is The God of the World. Najväčší hit skupiny Yes, pieseň Owner of a Lonely Heart, však nezaznie. „Pokúšal som sa vybrať piesne, ktoré sú známe, ale tiež nové pesničky. Nemôžem však hrať všetko, to by sme hrali príliš dlho,“ povedal Anderson, ktorý nevylúčil, že by na budúci rok, keď bude skupina Yes oslavovať 45. narodeniny, mohol s ňou opäť vystúpiť. „Možno, prečo nie.“

Dvojkoncert Andersona a Žbirku mohli zatiaľ u nás vidieť iba diváci na verejnej generálke v Bratislave. Uvažuje sa však, že program by sa po koncerte v Londýnemohol vrátiť na Slovensko a zaznel by napríklad v Košiciach.

debata chyba