Lady Gaga koncertuje vo Viedni, chystá aj revolúciu

Pred tromi-štyrmi rokmi obchádzala mestá ako predskokanka New Kids On The Block či Pussycat Dolls, dnes je z nej hviezda prvej veľkosti. Jedna z najpopulárnejších speváčok súčasnosti, americká hudobníčka Lady Gaga, vystúpi už dnes večer neďaleko Slovenska. Svojim fanúšikom, ktorých oslovuje "moje malé príšerky", zaspieva vo Viedni.

18.08.2012 12:00
Lady Gaga Foto:
Lady Gaga
debata

Tamojšia Stadthalle sa večer premení na pevnosť, alebo ako hovorí Lady Gaga – na jej kráľovstvo. „Chceli sme, aby bola táto šou sofistikovanejšia a elegantnejšia – o čosi čistejšia. Niekedy je podľa mňa iba tenká hranica medzi impresionizmom a neupravenosťou. Takže sme sa snažili (túto šou) spraviť tak, aby bola viac francúzskym impresionizmom než detskou kresbou,“ povedala speváčka v rozhovore pre magazín Vogue. „Naozaj som chcela vniesť svieži vietor do zatuchnutého sveta moderného koncertovania. Najdôležitejšie pre mňa bolo, že tam nebudú videoobrazovky. Čo keby sme to celé naozaj zjednodušili, takže by ste sa museli celý čas pozerať iba na mňa a na tanečníkov?“ dodala Gaga pre Vogue, ktorý koncert opisuje ako absurdne extravagantné a vizuálne atraktívne predstavenie, v ktorom sa Gaga napríklad zmení na „ľudský motocykel“ či vzdá poctu Janet Jacksonovej.

Súčasné turné Lady Gaga, ktoré je už jej treťou svetovou koncertnou šnúrou, nesie názov podľa aktuálneho albumu Born This Way a tak ako doterajšie šnúry má prívlastok Ball – teda bál. Speváčka turné odštartovala koncom apríla v Južnej Kórei a zatiaľ posledný oznámený koncert je naplánovaný na 3. decembra v Kapskom Meste. Ani potom však Gaga nebude dlho oddychovať. Svoju novú šou ešte totiž nepredstavila doma v Amerike.

Počas šou zaznie vyše dvadsiatka speváčkiných hitov, vrátane Poker Face, Alejandro, The Edge of Glory či Bad Romance. A koncom júna zaradila Gaga do programu aj novú pesničku – baladu Princess Die. Tá by sa mala objaviť na pripravovanom treťom albume Lady Gaga. Zatiaľ sa o ňom vie iba málo, napríklad to, že vyjde zrejme na budúci rok na jar a bude sa volať ARTPOP. Speváčka trvá na tom, aby boli všetky písmená v jeho názve veľké. Názov by podľa jedného zo speváčkiných fanúšikov mohol byť skratkou z Artistic Revolution Through the Potential Of Pop, teda Umelecká revolúcia prostredníctvom potenciálu popu na čo Gaga reagovala, že to pochopil správne. Zároveň však dodala, že názov môže znamenať čokoľvek.

Začiatok viedenského koncertu Lady Gaga ja naplánovaný na 19.30 h. V úlohe predskokana sa na koncerte predstaví britská rocková skupina The Darkness.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba