Lennonov vrah sa opäť pýta na slobodu

Keď pred vyše tridsiatimi rokmi zastrelil Johna Lennona, mal iba 25 rokov. Odvtedy je vo väzení. Mark David Chapman, ktorý si odpykáva trest za vraždu niekdajšieho lídra skupiny The Beatles, predstúpi počas predposledného augustového týždňa pred komisiu, ktorá rozhodne o jeho podmienečnom prepustení. Z väzenia sa Chapman pokúša dostať už po siedmykrát. Verdikt by mohol byť známy koncom týždňa.

22.08.2012 12:00
John Lennon a Yoko Ono, Dakota Foto:
John Lennon a Yoko Ono pred svojim neworským apartmánom Dakota kde bol Lennon zavraždený.
debata

„Viem, že pápež navštívil väzenie a odpustil tej osobe, ktorá sa ho pokúsila zabiť. Ale ja nie som pápež a je pre mňa veľmi ťažké odpustiť to, čo sa stalo. Nechcem na to a na osobu, ktorú ste teraz spomenuli, ani myslieť a väčšinou to ani nerobím, pretože je úplne nepodstatné, kto stlačil spúšť,“ odpovedala ešte v roku 1990 na otázku, či by Markovi Davidovi Chapmanovi malo byť odpustené, vdova po Lennonovi Yoko Ono. Dnes si myslí, že Chapman by mal zostať vo väzení. Podľa nej predstavuje hrozbu nielen pre jej bezpečnosť, ale tiež pre bezpečnosť Johnových synov.

Chapman má dnes 57 rokov. Súd mu prisúdil trest v rozmedzí od dvadsiatich rokov vo väzení až po doživotie. Od roku 2000 smie každé dva roky požiadať o podmienečné prepustenie na slobodu. Naposledy sa o to pred komisiou, ktorá o verdikte rozhoduje, pokúšal v septembri pred dvomi rokmi. Komisia jeho prepustenie odmietla s tým, že by to v tejto dobe (nadchádzajúce 70. výročie spevákovho narodenia ) nebolo vhodné a tiež preto, že prepustenie by nebolo na prospech verejnosti.

Medzi dôvodmi, ktorými vtedy proti prepusteniu argumentovala Yoko Ono, bola nielen bezpečnosť rodiny, ale tiež samotného Chapmana. Aj keď frontman The Beatles hlásal do sveta lásku, ktovie aká krutá by mohla byť pomsta jeho fanúšikov. Možno aj preto ich Yoko Ono pred niekoľkými rokmi vyzvala, aby sa deň Lennonových narodenín stal dňom odpustenia. Hoci sama priznala, že nevie, či odpustiť dokáže.

Chapman Lennona zastrelil na jeho newyorskej adrese v decembri 1980. Z piatich výstrelov speváka zasiahli štyri. „Nejavil žiadne známky života, nemal žiaden krvný tlak ani pulz. Nereagoval,“ povedal po rokoch britskému novinárovi Tomovi Brookovi doktor Stephan Lynn, ktorý sa Lennona v Rooseveltovej nemocnici pokúšal zachrániť. Keď Lennona doviezli do nemocnice, museli mu otvoriť ľavú časť hrudníka. „Vlastne som v ruke držal jeho srdce, kým mu sestry rýchlo dávali transfúziu. Súčasne s tým, ako sme jeho telu dodávali krv, som sa pokúšal srdce masírovať.“ Robili tak napriek vedomiu, že mu už nie je pomoci.

Chapmanovou obeťou pritom vôbec nemusel byť Lennon. Tak to aspoň sám tvrdí v zverejnených prepisoch zo svojho vypočúvania kvôli prepusteniu pred dvomi rokmi. Jeho cieľom bolo získať slávu a tvrdí, že mal zoznam ľudí, ktorých smrť mu ju mohla priniesť. Hoci na všetky mená si vraj nepamätá, medzi tými, ktorí sa mohli stať jeho obeťou, boli herečka Elizabeth Taylorová či populárny komik a televízny moderátor Johnny Carson. „Nebolo to však o nich. Bolo to o mne,“ citovala z prepisov televízia ABC. Chapman dúfal, že vďaka vražde sa stane okamžite známy a slávny.

Lennona si vybral, pretože sa k nemu dalo najľahšie dostať. „Zdalo sa mi, že je z nich najdosiahnuteľnej­ší. Zistil som, v ktorej budove býva, išiel som do tej budovy a tak podobne,“ povedal Chapman. Keďže sa mu Lennon zdal oproti ostatným hviezdam najmenej odrezaný od obyčajného sveta, dostal sa na samý vrch Chapmanovho zoznamu. „Myslel som, že keď zabijem Johna Lennona, bude zo mňa niekto a namiesto toho sa zo mňa stal vrah.“

Vo väzení našiel Chapman oporu v kresťanskej viere a myslí si, že vďaka nej sa z neho stal lepší človek než v minulosti. Pred svojím uväznením by podľa ABC tiež hľadel inak na ľudí, ktorí sú za mrežami. „Pravdepodobne by som povedal: ,Len ho tam nechajte'. Ale moje rozmýšľanie sa zmenilo, keďže mám za sebou čas vo väzení a videl som, že ľudia, ktorí sem prídu, sú stále ľuďmi. Chápem však, že bežný človek by pravdepodobne povedal: ,Nechajte ho tam.'“

debata chyba