Jedni si myslia, že Nohavica nepustil do gatí. Iní zas, že naopak pustil. Alebo že nevyrástol z detských nohavíc. Český pesničkár znova vyvolal emócie

Český pesničkár Jaromír Nohavica zverejnil nedávno nový kratučký song, v ktorom glosuje naviazanosť európskej politiky na súhlas USA. Spieva „Ta raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? Počkáme, co řekne pan prezident USA."

03.12.2022 16:00
nohavica mini Foto:
Jaromír Nohavica.
debata (17)
JAromír Nohavica: Počkáme, co řekne

Redaktor Tomáš Šťástka na spravodajskom portáli idnes.cz cituje aj ďalší rým z inkriminovanej pesničky: „Proč nám nefunguje horká vládní linka/ pan prezident USA/ spinká, spinká, spinká. Nohavica podľa neho "pravdepodobne naráža na skutočnosť, že po dopade rakety na poľské územie váhalo poľské vedenie s oznámením, že išlo o strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany a čakalo na vyjadrenie Joea Bidena. Minútu a sedemnásť sekúnd krátka hračka zatiaľ nazbierala viac ako 150 tisíc zhliadnutí,“ podotýka.

Problémom však nie je iba samotný text pesničky, ale aj miesto, na ktorom bola zverejnená. Podľa informácií idnes.cz na YouTube zverejňuje kanál nazvaný Aby bylo jasno a rovnomenná platforma kritizuje pod heslom „Svoboda – média – politika – demokracie“ predovšetkým súčasnú českú vládu a strany vládnej koalície, slovenské médiá ju označujú rovno za konšpiračnú. Platforma dala priestor napríklad Ladislavovi Vrabelovi, ktorého v Českej republike označujú ako aktivistu dezinformačnej scény. Založil spolok Česká republika na 1. mieste, zastávajúci proruské postoje a brojaci proti pomoci ukrajinským utečencom. „(Vrabel) požaduje vystúpenie krajiny z NATO a otočenie jej orientácie smerom na Rusko,“ pripomína aj český Reflex.

Nohavica na otázku idnes, či mu neprekáža spojenie s Ladislavom Vrabelom odpovedal, že nepozná všetkých priateľov zakladateľky portálu, a že „nekádruje“.

Jaromír Nohavica si vyslúžil vlnu kritiky verejnosti za svoje politické postoje už na začiatku ruskej anexie, keď oznámil, že nehodlá vrátiť Puškinovu medailu, ktorú mu v roku 2018 odovzdal Vladimir Putin. „Puškinovu cenu som dostal za spievanie piesní Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavu a nie za boj vo vojne,“ odpovedal Jaromír Nohavica iDNES.cz.

Nepomohlo mu ani to, že vojnu na Ukrajine odsúdil, v Poľsku usporiadatelia zrušili jeho plánované koncerty a organizácia Človek v ohrození odmietla peniaze z ostravského koncertu, ktoré chcel spevák poslať utečencom. „Sám pesničkár vraj počas jarnej krízy pomáhal ukrajinským utečencom zháňať strechu nad hlavou,“ dodáva spravodajský portál idnes.

Nohavica si za svoj nový song vyslúžil aj kritiku slovenských médií, naopak, podporil ho politik Eduard Chmelár.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Nohavica