Večne živý. Duch Jethro Tull

Nie každý deň sa opakuje história, tobôž pokiaľ ide o pomyselné zlaté časy. A práve takúto výnimočnú príležitosť ponúkal víkendový koncert v bratislavskom Istropolise. V poslednú augustovú sobotu sa mohli fanúšikovia zo Slovenska a okolitých štátov naživo preniesť o pár desiatok rokov dozadu, keď so svojím piatym opusom dobývala svet britská hudobná legenda Jethro Tull zlučujúca folk, blues a hardrock do jedného nezameniteľného celku.

27.08.2012 12:00
Ian Anderson Ryan o'Donnell Jethro tull Foto: ,
Škótskej legende Ianovi Andersonovi (vľavo) na bratislavskom koncerte famózne sekundoval jeho mladý krajan Ryan O'Donnell (vpravo).
debata

Keď excelovať, tak s Andersonom
Ako už napovedal samotný názov turné, na programe bol nielen známy album Thick As A Brick, ktorý momentálne slávi štyridsiatku, ale aj jeho nasledovník v podobe čerstvej novinky Thick As A Brick 2. Publikum si tak prvýkrát od roku 1972 mohlo vychutnať kompletné znenie jubilujúceho diela a jeho jedinú kompozíciu (v 2 častiach kvôli vinylovým platniam), ktorá svojho času zabezpečila skupine prvé miesto v americkom rebríčku, ako aj pevnú pozíciu na poli progresívneho roc­ku.

Dva konceptuálne albumy s eposom o životnom príbehu Geralda Bostocka v celej svojej dĺžke prišiel slovenskému publiku predstaviť so svojim sólovým projektom charizmatický líder Ian Anderson obklopený o poznanie mladšími muzikantmi. V neznesiteľne dusnej atmosfére horúceho letného večera tak chvíľu po ôsmej hodine mohlo naplno odštartovať vystúpenie, ktoré spájalo muzikantskú virtuozitu s dramatickými prvkami, videoprojekciami a dokonca aj nenáročnou tanečnou choreografiou.

Len čo sa v úvodnej scéne vykľula z upratovacej čaty pätica muzikantov, začal sa koncert naplno a s ním aj celé divadlo doplnené o viaceré moderné prvky – keď vystúpenie napríklad prerušil vtipný telefonát huslistky, ktorá musela zostať doma kvôli malému dieťaťu. No vzápätí svoj part odohrala bez problémov cez videotelefonát. Na pódiu samozrejme exceloval najmä spevák, flautista a gitarista v osobe nestarnúceho Andersona, držiteľa čestných doktorátov za literatúru či množstva medzinárodných ocenení za prínos v hudbe.

Čo sa vlastne stalo Geraldovi Bostockovi?
Čerstvý jubilant, ktorý 10. augusta oslávil 65 rokov, svojím dominantným výkonom, bizarným prejavom a nezameniteľným akustickým rukopisom znova dokázal, že je nielen výraznou postavou modernej hudby, ale aj figúrkou, čo neodmysliteľne patrí k celej rockovej scéne. Špičkovú muzikantskú úroveň napokon predviedol aj zvyšok zostavy, ktorú tvorili gitarista Florian Opahle, klávesista John O'Hara, basgitarista David Goodier a bubeník Scott Hammond. No popri Andersonovi najviac zažiaril mladučký spevák Ryan O'Donnell, ktorý majstrovi vypomáhal s hlasivkami a súčasne stelesňoval hlavného hrdinu príbehu.

Po úspešne zvládnutej klasike a prestávke prišla o pol desiatej na rad novinka s podtitulom Čo sa vlastne stalo Geraldovi Bostockovi?, tvoriaca druhú polovicu koncertu. Piesne ako From A Pebble Thrown, Old School Song, Power And Spirit či Change Of Horses predstavili poslucháčom život hrdinu a viacero variantov jeho možného vývoja, od kariéry kňaza až po typického britského bankára.

Celkovo odznelo počas tohto výnimočného koncertu dvadsať skladieb vrátane prídavku, jednej z najznámejších skladieb Locomotive Breath, za čo skupinu počas celého večera publikum spontánne odmeňovalo nadšenými reakciami a nakoniec aj hromadným potleskom postojačky. A hoci obecenstvo tvorili výhradne staršie ročníky, vstávalo sa jedna radosť.

Ian Anderson sa so svojou družinou u nás ukázal po štyroch rokoch a nám teraz zostáva už len dúfať, že pred definitívnym odchodom do dôchodku na Slovensko zavíta ešte aspoň jediný raz. Rock a roky nezastavíme.

debata chyba