Britský hudobník vydal platňu, ktorá znie vždy inak

Predstavte si, že si kúpite album a pri každom počutí vám bude znieť inak. Dalo sa to, samozrejme, aj doteraz, lenže odteraz nebude rozdiel iba subjektívny. O takýto experiment sa pokúsil britský hudobník Gwilym Gold v spolupráci s londýnskou Goldsmiths University.

11.09.2012 14:00
39 gold druhy Gwilym Gold Foto:
Gwilym Gold
debata

Gold začínal kariéru pred niekoľkými rokmi vo formácii Golden Silvers. Po jej rozpade sa vydal na sólovú dráhu a pri tvorbe svojho debutového albumu Tender Metal, ktorý vyšiel pred niekoľkými dňami, sa rozhodol využiť novú aplikáciu nazvanú Bronze. „Hudba v Bronze je v ustavičnom pohybe, čím umožňuje ešte atraktívnejší poslucháčsky zážitok. Istým spôsobom podobný živému vystúpeniu. Bronze nemá nahradiť súčasné formáty ako MP3 či cédečká. Jeho zámerom je spustiť nový kreatívny proces, v ktorom už komponovanie a vytváranie hudobných diel nevyžaduje, aby výsledok existoval v statickej podobe,“ píše sa na stránkach o aplikácii Bronze.

Gold robí electro pop a ako poznamenáva britský denník Guardian, niekedy znie temnejšie, inokedy radostnejšie. Závisí to práve od toho, ako systém Bronze jednotlivú skladbu upraví. Hoci systém je vraj nastavený tak, aby menil komponenty každej piesne nekonečným množstvom spôsobov, zároveň by mal zachovať ducha skladby, takže podľa Guardianu je nepravdepodobné, že poslucháč bude vďaka novinke počuť tú istú skladbu raz ako country baladu a ďalší raz ako dubstepový „náklad“, hoci v budúcnosti by sa Bronze dal využiť aj týmto spôsobom.

„Môžete to počúvať miliardukrát a nikdy to nebude znieť rovnako,“ povedal Gold BBC. Podľa tohto spravodajského portálu nahrával hudobník niektoré zo zvukov v bežnom štúdiu, iné do pesničiek generuje program až pri ich počúvaní. Robí to na základe informácií o tempe, štruktúre či štýle jednotlivej skladby. „Neexistuje žiadna pôvodná verzia piesne,“ píše sa na stránkach venovaných Bronze. „Neexistuje jej konvenčné pevné usporiadanie.“

Podľa Guardianu má však novinka aj svoje úskalia. „Nie je možné rozhodnúť, či je niečo dobré, alebo zlé, pretože ,to' nikdy neexistovalo v žiadnej pevnej podobe,“ píše denník s tým, že ak by vašou najobľúbenejšou bola napríklad 327. verzia niektorej z pesničiek, máte smolu – neexistuje spôsob, ako sa k nej vrátiť a zopakovať si tak pôžitok z jej počúvania. Aplikáciu Bronze môžu zatiaľ používať iba majitelia iPadov a iPhonov, v budúcnosti („čo najskôr“) by však mal fungovať aj na počítačoch a zariadeniach s operačným systémom Android. Nový softvér takisto nemôže zmeniť pesničky, ktoré nevznikli špeciálne preň a neprehrá piesne vo formáte MP3 či z cédečka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba