Depeche Mode stále nemá dosť. Kultová britská skupina prijala smrť a stvorila niečo krásne (+galéria)

Tehelné pole zaplavili, až na pár svetlých výnimiek, ľudia v čiernom. Futbalový štadión v Bratislave sa pomaly ponáral do tmy a kontrolu nad ním prevzali svojím viac ako dvojhodinovým vystúpením britské legendy Depeche Mode. Sami o sebe hovoria, že nikdy neboli tak veľkí ako U2, Coldplay či Oasis, no je to kult, ktorý robí zo syth-popovej kapely niečo výnimočné.

28.05.2023 22:08 , aktualizované: 23:54
debata
Spevák David Gahan.
Peter Gordeno a Martin Gore.
+10David Gahan sa opäť predviedol ako showman.

Z toho, čo tvorilo Depeche Mode, zostali len dvaja. Dave Gahan a Martin Gore tour venovali tour Memento Mori pre zosnulého Andyho Fletchera. Fletcher zomrel v máji 2022, mal 60 rokov. Stalo sa to krátko predtým, ako kapela išla do štúdia nahrávať nový album.

Zostávajúci členovia aj preto prijali smrť ako hlavnú tému ich vystúpení a album Memento Mori tým dostal ešte väčšiu hĺbku. Depeche Mode odohrali v nedeľu 28. mája v poradí šiesty koncert na Slovensku. A stále nemajú dosť.

Vždy, keď líder kapely Gahan rozpažil ruky a začal sa točiť okolo svojej osi, štadión burácal. Jednoduché gitarové riffy a premyslené synthové pasáže už viac ako 40 rokov robia presne to, čo majú – na melancholickej vlne vedia roztancovať davy. Začiatok bol síce pomalší, ale po dvoch sólových baladách od gitaristu Gorea viac nič nestálo v ceste sile britského synth-popu.

Hlavným mestom sa tak rozlievali tóny nestarnúcich hitov ako It’s no good, Never let me down again či Just can't get enough. Korunu koncertu nasadila posledná skladba Personal Jesus.

Skupinu založili začiatkom roka 1980 Vince Clarke, Martin Gore a Andy Fletcher. Vtedy ešte s názvom Composition of Sound. Mali devätnásť rokov a v ten istý rok, ešte ako osemnásťročný sa k nim pripojil Dave Gahan. Stalo sa tak potom, čo ho Clarke počul spievať na skautskej chate pesničku Heroes od Davida Bowieho. Gahan nepriniesol do kapely len charizmu a skvelý hlas, ale aj názov Depeche Mode. Inšpiroval sa francúzskym časopisom s rovnakým názvom, no zlým prekladom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Depeche Mode #Fotogaléria