Slnečnice aj ďalšie van Goghove majstrovské diela presťahovali

Sedem mesiacov. Tak dlho by malo byť zatvorené van Goghovo múzeum v Amsterdame. Pre verejnosť ho uzavreli v nedeľu večer. Spolu 75 obrazov holandského majstra, pre ktoré bolo roky domovom, však dovtedy nezostane ukrytých pred zrakmi verejnosti. Vystavia ich v holandskej pobočke svetoznámej Ermitáže takisto v Amsterdame.

25.09.2012 14:00
Netherlands Van Goghs Gone slnečnice gogh Foto: , ,
Presťahovali aj slávne Slnečnice
debata

Jednotlivé poschodia van Goghovo múzea vedenie postupne zatváralo, aby sa pripravili na rekonštrukciu. Van Goghove obrazy však zostali na svojom mieste až do nedele večera. Vedenie múzea chcelo, aby boli verejnosti prístupné čo najdlhšie. Sú totiž najväčším lákadlom pre návštevníkov. Iba vlani múzeum navštívilo vyše 1,6 milióna ľudí. Vďaka tomu je najnavštevovanejšou inštitúciou svojho druhu v Holandsku. Presun do Ermitáže môže pomôcť aj jej – vlani ju navštívilo 335-tisíc ľudí, teraz by to mohlo byť niekoľkonásob­ne viac.

Van Goghovo múzeum otvorili v roku 1973 a medzi dielami, ktoré vystavuje, sú van Goghove krajinky, autoportréty, zátišia aj kresby. Múzeum má najväčšiu zbierku jeho diel na svete – okolo 200 malieb, 400 kresieb a tiež stovky listov z umelcovej korešpondencie. V Ermitáži vystavia 75 najreprezen­tatívnejších malieb zo zbierky, niektoré listy a ďalšie práce. Budú medzi nimi napríklad slávne obrazy Slnečnice, Irisy či prvá verzia obrazu Spálňa v Arles. Sťahovanie týchto a ďalších obrazov obrovskej ceny bolo chúlostivou operáciou, pri ktorej v noci z nedele na pondelok asistovala aj policajná eskorta. Obrazy prenášali v špeciálnych obaloch, odolných voči zmenám teploty aj nárazom.

Výstavu v Ermitáži sprístupnia už 29. septembra a van Goghove diela tu budú môcť jej návštevníci obdivovať do 25. apríla budúceho roku, keď by mali múzeum opäť otvoriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba