Z programu BHS: Viete ako znie piccolo trúbka?

BHS poskytnú príležitosť vypočuť si najlepšieho trubkára na svete – tak ho označuje kritika a všetci, ktorí ho počuli hrať, sú ním nadšení.

11.10.2012 05:00
Otto Sauter Foto:
Otto Sauter
debata

Otto Sauter je známy nemecký hráč na piccolo trúbku – charizmatický umelec vystupuje pred princom Charlesom, vo Vatikáne či v Zakázanom meste v Pekingu s rovnakým entuziazmom ako na svojich benefičných podujatiach.

Účinkoval v Brémskej filharmónii, kde založil aj festival, na ktorom sa predstavili také hviezdy ako Ray Charles alebo Ferguson. Je mu blízka hudba, ktorej hovoríme vážna, rovnako ako jazz. Preto účinkuje s Editou Gruberovou, José Carrerasom, ale aj Mikisom Theodorakisom a ďalšími. Otto Sauter je aj iniciátorom vzdelávacieho hudobného programu pre deti a založil ensemble Ten of the Best, ktorý združuje 10 najlepších trubkárov.

Piccolo trubka, na ktorej Otto Sauer hrá, je najmenší z trúbkových nástrojov, je o polovicu kratší ako bežná trúbka a znie preto o oktávu vyššie. Po prvej časti večera, venovej pocte slovenským skladateľom Alexandrovi Moyzesovi (Sonatina giocosa) a Iljovi Zeljenkovi (Missa serena), v druhej časti odznejú 3 koncerty pre piccolo trúbku a orchester od skladateľov Anonyma Laueho, Loigi Otta s Johanna Moltera v interpretácii tohto svetoznámeho trubkára.

Štvrtok 11. októbra o 19.30 h, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba