Novodobý Paganini opäť v Bratislave

Po roku opäť na BHS – hviezda koncertných pódií sveta, husľový virtuóz, novodobý Paganini - Joshua Bell. Svoju prvú CD nahrávku realizoval s komorným orchestrom Academy of St. Martin in the Fields. Dnes, takmer po 25 rokoch, prichádza s týmto orchestrom ako jeho umelecký riaditeľ.

12.10.2012 04:00
Joshua Bell Foto:
Joshua Bell
debata

Virtuóz, ktorého album Husľové romance predali v náklade vyše 5¤miliónov kópií, zavíta do Bratislavy s excelentným komorným orchestrom, ktorý pred vyše 50¤rokmi založil sir Neville Marriner. Toto umelecké partnerstvo zaručuje jeden z vrcholov tohtoročných BHS. Program večera by sme mohli označiť: B – B – B, čo v tomto prípade znamená Beethoven – Bruch – Bartholdy.

„Jeho ducha možno len ťažko uchopiť, jeho veľkosť sa dá uctievať len s bázňou, jeho gniaviacu ľudskosť musíme milovať, no jeho hudobný svet sa nám stal nevyhnutnosťou“, písal svojho času o Beethovenovi známy rakúsky publicista Alexander Witeschnik v knihe Hudba z Viedne. „Beethoven je vyhňou, v ktorej vždy znova a znova prečisťujeme naše duše“.

Premiéra Beethovenovej 1. symfónie sa konala 2. apríla 1800. Zaznela ako posledné programové číslo na prvom viedenskom koncerte mladého Beethovena v rámci hudobnej akadémie.

Ďalšie „B“ v programe znamená Bruch – tento nemecký novoromantik napísal tri husľové koncerty, v repertoári huslistov je najmä prvý, ktorý udivuje podmanivým melodickým bohatstvom, silou romantickej výpovede a v pomalých častiach hĺbavou kontempláciou. Na majstrovskú interpretáciu Bruchovho koncertu sa môžeme na BHS tešiť interpretácii mimoriadne očakávaného hosťa Joshuu Bella.

Za tretím „B“ tohto večera dopisujeme Bartholdy. Myšlienka na skomponovanie Tretej symfónie a mol – Škótskej, op. 56 sa v skladateľovej mysli zrodila pri prvej návšteve Škótska v júli 1829, kam sa vydal spolu s priateľom Karlom Klingemannom. Oboch fascinovala nielen drsná škótska príroda, ale aj kaplnka v paláci Stuartovcov v okolí Edinburghu.

"Kaplnke chýba strecha, okolo neusporiadane rastie tráva a brečtan, oltár, pri ktorom korunovali Mary, kráľovnú Škótska, je rozbitý” – píše z cesty rodičom. “Všetko je v ruinách, cez diery v strope vidno oblohu. Myslím, že som v tejto kaplnke dnes našiel začiatok svojej Škótskej symfónie.” No ubehlo ešte trinásť rokov, kým prácu na diele zavŕšil a 3. marca 1842 v lipskom Gewandhause pod svojou taktovkou slávnostne uviedol do života. Symfónia je dnes jedným z najznámejších a najčastejšie uvádzaných orchestrálnych útvarov hudobného romantizmu.

Joshua Bell vystúpi na BHS v piatok 12. októbra o 19.30 h. v Koncertnej sieni SF.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba