Thriller prelomil ľady a búral rasové predsudky

Prelomový, najpredávanejší, nabitý hitmi - to všetko sú prívlastky spojené s albumom Thriller zosnulého kráľa popu Michaela Jacksona. Oslavuje tridsiate výročie svojho vzniku.

24.11.2012 06:00
Michael Jackson Foto:
Spevák Michael Jackson.
debata

Thriller sa objavil na pultoch obchodov presne 30. novembra 1982 ako šiesty štúdiový album Michaela Jacksona. Niet azda v jeho diskografii nahrávky, ktorá by výstižnejšie ilustrovala zrod superhviezdy. Práve v roku 1982 totiž Jackson položil základy pre svoje ďalšie úspechy s hitmi, ktoré vzišli z Thrilleru.

Zaujímavosťou je, že z albumu, ktorý vznikol pod producentskou taktovkou Quincyho Jonesa, vyšiel ako prvý singel pieseň The Girl is mine (dueto s Paulom McCartneym). Aj kvôli nej sa objavili komentáre, že pôjde o menej úspešnejší projekt ako bola predchádzajúca platňa Off the wall. Lenže, potom začal hudobný talent strieľať hity ako z guľometu. Billie Jean, Beat it a napokon rovnomenný Thriller, v ktorom hovorené slovo zaznelo z úst hororového herca Vincenta Pricea, udržali Jacksona na vrcholoch hitparád mesiace. Dodnes je album najpredávanejším v histórii.

Nahrávke, na ktorej originálne vydanie vybralo tvorcovské duo Jackson-Jones deväť skladieb z tridsiatich, sa rodila v „pote a krvi“. Hoci piesne podliehali prísnej selekcii a mixovali ich niekoľkokrát, Jackson nebol dlho spokojný.

„Ten album znel ako odpad. Sedel som v štúdiu a plakal. Mal som pocit, že ho radšej nevydám. Ale potom som vyšiel zo štúdia, vzal bicykel jedného z technikov a bicykloval sa po školskom dvore, kde sa hrali bezstarostné deti. Keď som sa vrátil, bol som pripravený ovládnuť svet. Vedel som, že výsledok bude dobrý,“ uviedol kráľ popu pre News of the world. Podarilo sa mu nielen ovládnuť svet, ale tiež ho zmeniť.

Thriller totiž nebol len výnimočný hudobný počin, ale aj dielo, ktorého presah sa dotkol rasových otázok. Ešte v roku 1980 čelil odmietnutiu magazínu Rolling Stone urobiť s ním veľký materiál a nafotiť obálku – napriek tomu, že z albumu Off the wall sa predalo 20 miliónov kópií. V USA panoval názor, že umelci tmavej pleti nepredávajú.

Michael Jackson - Thriller Foto: SONY Music
Michael Jackson - Thriller Michael Jackson - Thriller

„Príde čas, keď ma tieto časopisy budú prosiť o rozhovor. Možno im ho dám, možno nie,“ uviedol vtedy Jackson. Napriek určitej ješitnosti obsiahnutej v jeho slovách je však isté, že pre afroamerických umelcov spravil veľa. Vďaka klipom a vystúpeniam pre MTV či stretnutiu s prezidentom Ronaldom Reaganom zmenil vzťah bielej Ameriky, ale aj zvyšku sveta k afroamerickej menšine.

Aj po tridsiatich rokoch od jeho vydania sú všetky skladby veľmi súčasné a považované za hudobné klenoty. Po Jacksonovej nečakanej smrti v roku 2009 sa jeho predaj znovu naštartoval a pripísal umelcovi do tabuliek číslo 1,29 milióna dalších predaných kópií.

3 x Michael Jackson a Thriller

– za album získal Jackson rekordných sedem Grammy, ôsma bola uvedením albumu do Siene slávy
- vďaka Thrilleru sa stal Jackson prvým umelcom s počtom milión stiahnutých skladieb za týždeň
- klip k Thrilleru zaradila v roku 2009 Knižnica kongresu do umeleckého filmového dedičstva

debata chyba