Seal privezie svoj Soul

Ešte predtým ako britský spevák Seal v decembri zaspieva na tohtoročnom Koncerte Nobelovej ceny za mier, vystúpi v Bratislave. Hudobník príde na Slovensko už tretíkrát. Do Bratislavy sa vráti po vyše siedmich rokoch a v Incheba Expo Arene vystúpi už vo štvrtok.

28.11.2012 12:00
Seal Foto:
Seal
debata

Za sedem rokov stihol toho Seal dosť. Napríklad vydal štyri štúdiové albumy. Dva s vlastnými skladbami – System (2007) a Commitment (2010) – a dva, na ktoré naspieval preverené soulové klasiky Soul (2008) a Soul 2, ktorý vyšiel vlani v novembri.

„Počas dvadsiatich rokov mojej cesty hudobným priemyslom mám dve konštanty. Prvou je hlas a druhou pieseň. Pokračujem v nahrávaní hudby, pretože každý deň mám šancu, že zložím ďalšiu skvelú pieseň alebo budem mať možnosť nejakú zaspievať. Skladby na albume Soul 2 sú prirodzeným vývojom v oblúku soulovej hudby od pesničiek na prvom albume Soul. A sú to nadčasové klasiky,“ vyhlásil Seal po dokončení platne.

„A je tu ešte jeden dôležitý dôvod, prečo stále robím hudbu. Je ním ,dar spolupráce'. Na tomto albume som mal to šťastie pracovať s dvomi naozajstnými velikánmi, akými sú Trevor Horn a David Foster. Neustále ma inšpirujú. Každučký deň.“ K spolupráci s Hornom, ktorý produkoval už jeho debut z roku 1991, sa Seal vrátil po takmer desiatich rokoch. Pod jeho a Fosterovým producentským dohľadom spoločne nanovo nahrali piesne ako Lean on Me, Love Don’t Live Here Anymore, Wishing On A Star, Let’s Stay Together či Love Won’t Let Me Wait.

Seal sa na hudobnej scéne pohybuje už od osemdesiatych rokov. Vtedy hrával po baroch a vystupoval aj v Japonsku či Thajsku. Neskôr sa vrátil do Anglicka a spojil sa s producentom tanečnej hudby menom Adamski. Z ich spoločnej skladby Killer sa stal obrovský hit. Nasledovala debutová platňa s piesňami ako Crazy či Future Love Paradise. Stala sa britským albumom roka. Druhý Sealov album ponúkol ďalšie hity ako Prayer for the Dying či Kiss From a Rose. Po tom, čo sa druhá z piesní objavila na soundtracku filmu Batman navždy, stala sa zo Seala definitívne svetová hviezda.

Sealovi, ktorý takto pred štyrmi rokmi spieval v Košiciach, bude v Bratislave predskakovať mladá speváčka Celeste Buckingham, ktorá sa zviditeľnila najskôr v Česko Slovenskej SuperStar a neskôr spoluprácou s raperom Majkom Spiritom či rádiohitom Run Run Run. Celeste Buckingham začne spievať o 20. h a ponúkne zhruba polhodinový blok piesní. Seal a jeho hity prídu na rad krátko nato.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba