NEXT ponúkne kreatívnu hudbu

Neokukané tváre a neopočúvanú hudbu prináša vždy koncom roka do Bratislavy festival NEXT. V poradí už 13. ročník podujatia, ktorého názov vznikol spojením výrazov new a experimental, teda nové a experimentálne, sa začne v priestoroch bratislavského centra súčasnej kultúry A4 už vo štvrtok (6. 12.) a potrvá do soboty.

06.12.2012 13:00
39 next 4x Daniel Kordík a Ed Lucas predvedú na... Foto:
Daniel Kordík a Ed Lucas predvedú na festivale spojenie trombónu a modulárneho analógového syntetizátora značky Vostok.
debata

„Každý rok je koncepcia NEXT-u rovnaká – snažíme sa uvádzať kreatívnu a inšpiratívnu hudbu, ktorá dnes vzniká, bez ohľadu na tradičné žánre. Za tie roky si festival našiel svoje nadšené publikum, ktoré väčšinou tvoria mladí ľudia, hľadajúci niečo svieže, vyjadrujúce súčasnosť, v ktorej žijeme,“ povedal dramaturg festivalu Slávo Krekovič. „Chcel by som, aby NEXT sprevádzali tak ako tento rok vzdelávacie projekty pre hudobníkov aj pre verejnosť, lebo myslím, že môžeme byť hrdí na našu vitálnu scénu. Ale na poriadny festival, aké majú v okolitých krajinách, by to chcelo oveľa väčší balík peňazí, ktoré sa v našom trochu konzervatívnom prostredí ťažko zháňajú – v posledných rokoch sa nám darí udržať len s odretými ušami,“ dodal.

Nový priestor s veľkolepou sálou
Sprievodným podujatím festivalu bol tento rok Medzinárodný workshop improvizovanej hudby pod vedením francúzskej klarinetistky a speváčky Isabelle Duthoit, rakúskeho trubkára Franza Hautzingera a amerického skladateľa Georgea Cremaschiho, ktorí sú na medzinárodnej scéne improvizovanej hudby známymi pojmami. Koncert súboru, ktorý na tomto workshope vznikol, otvorí festival o 18. h v bratislavskom klube Fuga na Továrenskej 14. Po tomto koncerte sa festival o 20. h presunie do centra A4, ktoré bude jeho dejiskom až do konca. Hoci festival sa roky konal práve v A-štvorke, tá sa tento rok presťahovala z Domu umenia na Námestí SNP na Karpatskú ulicu 2. „A4 má v nových priestoroch nielen veľkolepú sálu s dobrou akustikou, ale aj zázemie s príjemnou kaviarňou, takže konečne bude festivalová atmosféra vyzerať tak, ako má – aj s poriadnou záverečnou párty,“ povedal Krekovič.

Nástroje zo stavebnice
A na koho z festivalových hostí by rád upozornil? „Špeciálnym hosťom bude tento rok speváčka a skladateľka Shelley Hirsch, ktorá patrí už od 80. rokov ku kľúčovým postavám scény tzv. newyorského downtownu a do Európy prichádza na naše pozvanie,“ prezradil Krekovič. Shelley Hirsch vystúpi spoločne so švajčiarskym performerom Jokem Lanzom na záver festivalu. „Ďalším lákadlom, ktoré patrilo k najväčším zážitkom kanadského festivalu Mutek, bude multimediálna šou dvoch ,vynálezcov' – nórskeho elektronika Phonophaniho a Pierra Bastiena z Francúzska, ktorý si vyrába vlastné hudobné nástroje zo stavebnice podobnej nášmu Merkuru. Ale teším sa aj na prvý večer, keď uvidíme výber súčasných maďarských projektov, kurátorovaný budapeštianskym festivalom Ultrahang,“ doplnil Krekovič.

Na NEXT-e vystúpia okrem hudobníkov z Austrálie, Veľkej Británie, Holandska či Nórska aj zástupcovia slovenskej scény. Medzi nimi napríklad projekt Jonáša Grusku Binmatu, Samčo, brat dážďoviek či Daniel Kordík známy z elektronického dua Jamka, ktorý tentoraz zahrá spoločne s britským trombónistom Edom Lucasom.

Kompletný program festivalu nájdete na www.nextfestival.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba