Karvay a Buranovský zahrajú pod holým nebom

V piatok 10. júla možno na historickom nádvorí bratislavskej Starej radnice zažiť sólový husľový recitál virtuóza Dalibora Karvaya. V rámci hudobného festivalu Viva Musica! vystúpil Karvay ako sólista už vlani v projekte Quasars Ensemble, tento rok odohrá koncert s vynikajúcim klaviristom Danielom Buranovským.

10.07.2015 14:00
Zlate husle,Dalibor Karvay Foto: ,
Huslista Dalibor Karvay.
debata (6)

Podľa riaditeľa festivalu Mateja Drličku bude recitál výnimočný aj tým, že sa bude konať práve na Nádvorí Starej radnice, kde Viva Musica! pred jedenástimi rokmi začínala. "Zároveň je to pre nás návrat k tradícii obľúbených komorných open-air koncertov v centre mesta,“ dodal Drlička.

Program Karvayovho a Buranovského koncertu je nasledujúci: Edward Hagerup Grieg (1867–1907): Sonáta pre husle a klavír č. 3, op. 45, Allegro molto appassionato, Allegretto espressivo alla Romanza, Allegro animato, Maurice Ravel (1875–1937): Tzigane, Jules Massennet (1842–1912): Meditácia z opery Thais, Camille Saint-Saëns (1835–1921): Introdukcia a rondo capriccioso a mol, op. 28 a Franz Waxman (1906–1967): Carmen Fantasie.

Huslista Dalibor Karvay prejavoval pozoruhodný hudobný talent už od detstva. Ako trojročný začal hrať na husliach pod vedením svojho otca, neskôr absolvoval štúdium na konzervatóriu v Žiline a vo Viedni pod vedením svetoznámeho profesora Borisa Kuschnira. Má za sebou niekoľko víťazstiev na prestížnych medzinárodných interpretačných súťažiach a spoluprácu s významnými dirigentmi a orchestrami. Intenzívne sa venuje aj komornej hre, pričom spolupracuje s takými umelcami ako napríklad Julian Rachlin, Radek Baborák, Wenzel Fuchs a ďalší.

Klavirista Daniel Buranovský patrí medzi popredných predstaviteľov svojej generácie so záľubou v dynamických kontrastoch interpretácie. V roku 1989 získal Cenu ministra školstva Slovenskej republiky za vynikajúce študijné výsledky a umeleckú činnosť a v roku 2001 úspešne absolvoval doktorandské štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Pravidelne účinkuje na domácich a zahraničných festivaloch a ako sólista spolupracoval s takmer všetkými orchestrami na Slovensku, s Beethoven Orchestra Bonn či so symfonickým orchestrom Katolíckej univerzity v Daegu v Južnej Kórei. Jeho repertoár je zameraný predovšetkým na kľúčové diela romantickej klavírnej literatúry a na hudbu 20. storočia vrátane tvorby slovenských autorov.

Aktívne koncertuje nielen ako sólista, ale je tiež vyhľadávaným komorným partnerom inštrumentalistov a operných spevákov, pričom pravidelne spolupracuje so špičkovými umelcami ako Ľubica Vargicová, Alexander Jablokov, Lukasz Szyrner, Dalibor Karvay atď. Je vynikajúcim znalcom komornej inštrumentálnej hudby, ale tiež piesňovej, opernej, operetnej a muzikálovej literatúry.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Stará tržnica #Viva Musica! #Dalibor Karvay #Daniel Buranovský