Pocty k Tatarkovej storočnici

Máloktorý slovenský spisovateľ prešiel toľkým názorovým vývojom, ktorý by sa odzrkadlil na jeho tvorbe ako Dominik Tatarka. K nedožitej storočnici jedného z našich najuznávanejších umelcov vychádzajú dve knihy či dokonca poštová známka.

13.03.2013 16:00
dominik tatarka Foto:
Dominik Tatarka by sa 14. marca dožil 100 rokov. Pripomenúť si ho môžete aj novou knihou alebo známkou s jeho portrétom.
debata

Erotické Písačky aj druhé vydanie Navrávačiek

Predstaviteľ modernej slovenskej prózy narodený 14. marca 1913 vydal počas svojho života 15 kníh, z toho päť mu vyšlo z politických dôvodov v exile. Medzi ne patrí aj titul Písačky, ktoré práve dnes po prvýkrát vychádzajú aj na Slovensku vďaka Literárnemu informačnému centru (LIC). „Písačky pre milovanú Lutéciu sú jedným z kľúčových diel Dominika Tatarku,“ uvádza LIC. „Ide o biografickú autofikciu erotickej intimity Bartolomeja Slzičku a femme fatale Lutécie – Natálie, údajnej pravnučky dvornej dámy a milenky cára Mikuláša II. Pre Tatarku je božský eros nástrojom sakralizácie tela, novej kultúry vzťahu medzi mužom a ženou a hlavnou obranou proti moci. “

Kniha vznikala v rokoch 1976 až 1978 a časť z textov vyšla v samizdatovej Edici Petlice, vydávanej českým spisovateľom Ludvíkom Vaculíkom. Písačky ste si mohli v slovenčine prečítať už v roku 1999 vďaka českej edícii Granada nakladateľstva Labyrint.

Ďalší pripravovaný titul, ktorý sa s Tatarkom spája, je druhé vydanie Navrávačiek s Dominikom Tatarkom. Kniha Evy Štolbovej, poslednej ženy v Tatarkovom živote, je podľa Literárneho informačného centra dokumentárnym svedectvom vypovedajúcim o jeho živote. „Dominik Tatarka v rozhovoroch odkrýva svoje vnútro, životnú filozofiu, vzťah k svetu i svoj tvorivý status.“ Navrávačky s novým predslovom Evy Štolbovej a fotografiami Viktora Stoilova budú verejnosti predstavené na pražskom knižnom veľtrhu v máji. Inú verziu Navrávačiek vydalo v týchto dňoch aj Artforum.

Pri príležitosti Tatarkovho nedožitého výročia sa v stredu 14. marca v bratislavskom Artfóre na Kozej ulici uskutoční podujatie 100 sviečok pre Dominika Tatarku, kde sa okrem Evy Štolbovej predstaví aj Martin Milan Šimečka, ktorý rovnako ako spisovateľova posledná láska stál pri zrode knihy Navrávačky. Na podujatí budú tiež premietané fotografie a zostrihy rozhovorov s ľuďmi, ktorí sa s Tatarkom poznali.

Tatarka so symbolmi slobody

Jubileum sa rozhodla pripomenúť počas celého tohto týždňa aj RTVS. Po čítaní diela Prútené kreslá na pokračovanie každý deň o 14. h na Rádiu Devín či stredajšej eseji Júliusa Vanoviča Svet zo psieho stanoviska z Vanovičovej knihy Prozaik proti totalite bude Tatarkovi patriť na Devíne aj štvrtok.

„V Rannom ladení vo štvrtok si od 7. h v rubrike Historický kalendár cez archívnu rozhlasovú nahrávku pripomenieme hlas Dominika Tatarku. V rannej Eseji uvedieme výber z Tatarkovej publicistickej činnosti pod názvom Kultúra a kultúrnosť. O 11.04 h odvysielame esej Ľubomíra Liptáka Tatarkovo svedectvo v podaní Petra Sklára. V programe Popoludní na Devíne od 14.30 h odznie reportáž Ivice Ruttkayovej z udeľovania Ceny Dominika Tatarku a tiež rozhovor o Tatarkovi s Jánom Budajom,“ uvádza hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Z televíznych staníc sa Tatarkovi bude venovať Dvojka, ktorá vo štvrtok o 14.35 h ponúkne filmový medailón z cyklu Profily venovaný Dominikovi Tatarkovi. Dokument Kamily Nadubinskej vznikol v roku 1969 a ukazuje Tatarkove spomienky na detstvo a na štúdiá v Nitre a Prahe. Spisovateľ bude od 14. marca zobrazený aj na poštovej známke s minimálnou hodnotou 0,65 eura. Ako uviedla SITA, pozadie Tatarkovho portrétu na nej dotvára motív bežiaceho koňa, ktorý reprezentuje nespútanú slobodu pohybu a tvorby. Slovenská pošta vydá súčasne so známkou aj obálku a pečiatku s domicilom obce Plevník-Drienové, kde sa autor narodil.

debata chyba