Literárny život Adriana Mola sa blíži ku koncu

Ešte dve knihy a potom koniec. Britská spisovateľka Sue Townsendová naznačila, že nie je pravdepodobné, že k sérii dobrodružstiev jej najznámejšieho hrdinu Adriana Mola pribudnú viac ako dve pokračovania. Prezradila na literárnom festivale v Oxforde.

26.03.2013 16:00
Sue Townsend, adrian mole, spisovatelka Foto:
Sue Townsendová
debata

Adrian Mole sa prvýkrát čitateľom predstavil v knihe Tajný denník Adriana Mola, ktorá vyšla v roku 1982 a okamžite sa stala hitom. Nielen Britov očarili denníkové zápisky trinásťatrištvrte­ročného pubertiaka, kniha sa dostala aj k slovenským čitateľom. Nepochopený intelektuál, ktorý žije s otcom, píše v denníkoch o svojich rozvedených rodičoch, spolužiačke Pandore, ktorú miluje, o dôchodcovi Bertovi, o ktorého sa stará, či o každodenných zážitkoch. Píše tiež básne a túži, aby mu ich uverejnili. Pracuje aj na románe a BBC poctí tým, že im pošle svoj scenár… Zaznamenáva aj historické udalosti svojej doby – vojnu o Falklandy, svadbu princa Charlesa s Dianou a nemôže vystáť premiérku Margaret Thatcherovú.

„Nevedela som, ako Adrian Mole vyzerá, teda aspoň kým som v televízii nevidela Johna Majora (bývalý britský premiér),“ povedala v rozhovore pre denník Guardian Townsendová. Jej debut, ktorý písala tajne po nociach, sa stal najpredávanejšou novou britskou knihou 80. rokov. Dočkal sa nielen televízneho spracovania, ale tiež ôsmich pokračovaní.

Ďalšiu, v poradí už desiatu, knihu mala autorka rozpísanú, počas Vianoc ju však zradilo zdravie. „Pokračovanie bolo na ceste, kým ma nezastavila mŕtvica,“ citoval denník The Times 66-ročnú spisovateľku s tým, že zdravotný stav jej zrejme neumožní napísať viac ako dve pokračovania série. Jej najnovšia časť mala vyjsť už tento rok, jej vydanie však odložili.

Townsendovú trápia zdravotné problémy už od 80. rokov, keď jej diagnostikovali cukrovku. Dnes je pripútaná na vozík a prišla aj o zrak. Pred tromi rokmi jej syn Sean, ktorý vraj čiastočne inšpiroval postavu Adriana Mola, daroval obličku.

Hoci Townsendovej všetci hovoria, ako vyrovnane pri svojich zdravotných ťažkostiach pôsobí, priznáva, že to nie je celkom tak. „S tým, že vlastne nemôžem čítať som sa v podstate stále nevyrovnala,“ povedala vlani v rozhovore pre BBC. Naposledy knihu čítala pred šiestimi rokmi. Tiež prezradila, že niekedy počas letných prázdnin zvykla chodiť do knižnice aj každý deň a knihy priam hltala – stíhala ich prečítať aj tri denne. „Keby nebolo knižníc, určite by som nebola dnes spisovateľkou,“ povedala Townsendová, ktorá je tiež autorkou niekoľkých ďalších románov a viacerých divadelných hier.

debata chyba