Keď sa princ zamiluje do princa

Kde bolo, tam bolo, bolo jedno kráľovstvo. Kráľovná bola už stará a žiadalo sa jej odpočinku. Lenže aby vládu nad kráľovstvom mohol prevziať jej syn, musí sa najskôr oženiť. Na dvor sa tak zbehnú princezné zblízka i zďaleka, ale princ si nie a nie vybrať. Žiadna sa mu nepáči.

28.03.2013 09:00
Princ a princ Foto:
Na českú verziu rozprávky o dvoch princoch prispeli čitatelia sumou vyše 140-tisíc korún.
debata (16)

Prichádza posledná princezná a princ sa v momente zamiluje. Nie však do nej, ale do jej brata Krasomila, ktorý ju sprevádza. Keďže je láska vzájomná, nasleduje kráľovská svadba. To je príbeh holandskej rozprávky Princ a princ. Bohato ilustrovaná kniha určená troj- až štvorročným deťom vyjde v Česku v preklade Adély Elbel.

Nebude sa páčiť všetkým

„Knihu som objavila počas pobytu v Belgicku v jednom antverpskom kníhkupectve. Veľmi sa mi páčila nielen z výtvarnej stránky, témou, ale aj tým, že jej vydanie podporil časopis Groter Groeien, čo je obdoba českej Betynky – časopisu pre matky s malými deťmi. Taká liberálnosť ma prekvapila a hlodalo vo mne, či by bolo niečo také možné aj u nás,“ povedala Pravde Adéla Elbel.

„Je mi jasné, že kniha sa nebude páčiť všetkým. To ani nie je žiaduce – ak sa niečo páči všetkým, je mi to podozrivé. Mojím cieľom nebolo presvedčiť všetkých o nejakej pravde, ale ponúknuť ďalšiu možnú alternatívu. Rozprávka, v ktorej si princ namiesto princeznej vyberie princa, u nás chýbala a myslím si, že deťom vôbec neuškodí, keď sa už v útlom veku dozvedia, že existuje láska v rámci jedného pohlavia,“ vysvetlila prekladateľka.

Rozprávku prečítala aj svojej dcére, keď mala päť rokov. "Páčila sa jej, ale nijako zvlášť sa nad ňou nepozastavovala. Paradoxne s témou majú viac problémy dospelí, ktorí nevyrastali práve v liberálnej spoločnosti. Nepodceňovala by som malé deti. Pomocou tejto knihy som svojej dcére tému ľahko vysvetlila. Knihu vnímam ako pomôcku, nie ako zbraň, teda ako osvetu a nie ako lobing.

Chlapec s dvomi mamami

Podobnú skúsenosť má aj spisovateľka Markéta Pilátová. Autorka dvoch románov, ktoré boli nominované na Cenu Josefa Škvoreckého aj na cenu Magnesia Litera, sa venuje aj písaniu pre deti. Vlani jej vyšla kniha Jura a lama, ktorej hrdina, malý Jura, nemá otca a mamu, ale dve mamy.

„Malé deti sa nad faktom, že v knihe vystupujú dve mamy, vôbec nepozastavujú. Zatiaľ sa to nestalo ani raz. Pre deti je dôležitý dobre vystavaný príbeh, ktorý má spád a napätie, dve mamy vnímajú v rámci príbehu. V knihe sa fakt lesbickej rodiny zámerne nijako nevysvetľuje. Chcela som, aby sa deti naučili prirodzene vnímať odlišné a nepozastavovali sa nad tým,“ povedala Pravde Pilátová.

So svojou knižkou absolvovala viac ako dvadsať čítaní v škôlkach či knižniciach v Česku aj v zahraničí. Na knihu mala od čitateľov veľmi pekné ohlasy, stretávala sa však aj s negatívnymi reakciami. „Občas sa mi stane, že si niekto objedná čítanie a potom ho na príkaz svojho nadriadeného musí zrušiť, alebo má niekto pocit, že to je téma nevhodná pre detskú knihu. Tieto reakcie sú však v menšine. Iní spisovatelia, ktorí píšu detské knihy, reagovali väčšinou pekne, napríklad Radek Malý,“ dodala Pilátová.

Pozná aj knižku Princ a princ. „Vo svete sa už dávno stala klasickou. Je vtipná a krásne nakreslená. Deti vo veku štyroch rokov vnímajú svet najmä skrz príbeh a pokiaľ sa im táto téma ponúkne ako rozprávka, neskôr nebudú mať problém, keď v živote narazia na takýto typ rodiny alebo spolužitie dvoch ľudí rovnakého pohlavia. Budú to vnímať ako bežnú vec, ktorá je dávno súčasťou ich sveta,“ myslí si Pilátová.

Jej knižka väčší rozruch v českej verejnosti nevyvolala. „Myslím si, že nemala až takú propagáciu ako my teraz, takže sa tá téma až tak nerozoberala. Mám pocit, že väčšia spoločenská diskusia o vhodnosti takýchto rozprávok príde až teraz. Internetové diskusie a web Dělnickej strany sú plné homofóbnych príspevkov, ale túto sortu ľudí človek neosloví takmer žiadnou knihou, takže to ma netrápi. Som zvedavá, ako veľmi otvorená a liberálna spoločnosť sme 20 rokov po nežnej revolúcii,“ povedala Elbel.

Vydanie zaplatia čitatelia

Prekladateľka teraz spolu s nakladateľstvom Meander hľadá prostredníctvom portálu hithit.cz peniaze na vydanie knihy. Na ňom môžu záujemcovia prispieť na vydanie rôznymi sumami, za ktoré získajú rôzne bonusy. Napríklad uzavretý koncert dua Čokovoko, ktorého je Elbel členkou. „Nejde o žiadnu charitu, skôr je to forma alternatívneho predpredaja, keď si ľudia vyberú, čo chcú za svoje peniaze dostať,“ povedala Elbel.

Cieľovú sumu si na portáli stanovila na 88-tisíc českých korún. V utorok ráno mal projekt na účte vyše 40-tisíc korún, potom však neznámy darca prispel sumou 100-tisíc korún. Projekt sa tak priblížil úspešnému finále – celkový náklad na vydanie je asi 150-tisíc korún. Kniha by mohla vyjsť pred Vianocami.

16 debata chyba