Detské verše Charlotte Brontëovej vydražili za 92-tisíc libier

Koľko literátov by sa mohlo pochváliť tým, že ktosi za verše, ktoré napísali ešte ako deti, zaplatil takmer stotisíc libier? Po nedávnej dražbe aukčnej spoločnosti Bonhams k nim patrí Charlotte Brontëová. Za báseň I've Been Wandering in the Greenwoods, ktorú napísala ako 13-ročná, zaplatil anonymný kupec 92 450 libier (v prepočte viac ako 108-tisíc eur), čo je viac ako dvojnásobok predpokladanej ceny.

14.04.2013 10:00
Charlotte Bronteova basen Foto:
Charlotte Brontëová: I've Been Wandering in the Greenwoods (1829)
debata

Rukopis štvorslohovej básne z pera jednej z najznámejších britských autoriek 19. storočia vzbudil záujem po celom svete. „Je to veľmi atraktívny a žiaduci artefakt, nie som až taký prekvapený sumou, za akú sa predal,“ cituje BBC Lukea Batterhama, znalca, ktorý predajnú cenu básne z roku 1829 pred aukciou odhadoval na 40– až 45-tisíc libier (46,7 až 52,6-tisíca eur).

Verše sú na zažltnutom papieri, písmená sú také malé, že ich bez lupy nie je takmer možné čítať. Po prvý raz vyšli v rodinnom časopise, do ktorého prispievali Emily, Charlotte, Anne aj ich menej známy brat Patrick Brontë. Charlotte v nich opisuje prechádzku prírodou. Rukopisy básní tejto autorky sú veľmi vzácne. Za posledných 40 rokov sa do dražby dostali len tri.

debata chyba