Justin Cronin - Dvanástka. Ich životy už nikdy nebudú, ako bývali!

Americkej vláde sa nevydaril tajný vládny experiment Noe, ktorý mal premeniť ľudské telo na smrtiacu zbraň. Mal tak vzniknúť najhroznejší a najobávanejší tvor na zemi, no experiment sa vymkol spod kontroly a doplatilo na to celé ľudstvo...

17.05.2013 07:00
debata

Keď pred pár rokmi napísal Justin Cronin knihu Priechod, poklonu mu zložil dokonca aj Stephen King. „Ak z Priechodu prečítate pätnásť strán, chytí vás. Ak tridsať, pohltí vás a odložíte ho až nadránom,“ povedal vtedy kráľ hororu. V týchto dňoch vychádza pokračovanie s názvom Dvanástka a ak bol Priechod vynikajúci, Dvanástka je podľa čitateľov ešte lepšia. Skvelé vykreslenie postapokyptického sveta, akčnejšie scény a čierny humor, ktorý dáva príbehu korenie.

Krátko po vypuknutí apokalypsy hľadajú traja ľudia spôsob, ako sa dostať z toho nečakaného chaosu. Krajina plná smrti a rozkladu je pre jednotlivca vražedná a tak rýchlo zistia, že môžu prežiť iba spoločnými silami. Nepriateľ sa totiž vyvinul do novej podoby a nová temná sila chystá svetu niečo oveľa desivejšie, ako len vykynoženie všetkého živého.

Dvanástka ponúka nový pohľad na skupinku ľudí, ktorí prežili apokalypsu, vyhnali ich z bezpečia vlastnej kolónie, aby sa teraz postavili proti ZLU.

Justin Cronin - Dvanástka Foto: Ikar
Justin Cronin - Dvanástka Justin Cronin - Dvanástka

Podľa Stephena Kinga sa raz za čas stane, že sa na trhu objaví kniha pre skutočných milovníkov veľkých románov. „Strhujúci, fascinujúci príbeh napísaný jednoduchým, striedmym štýlom, no s neuveriteľnou dávkou predstavivosti,“ hovorí S.King o postapokalyp­tickej trilógii Justina Cronina.

Justin Cronin má dar slova a chvíľami jeho Dvanástku doslova hltáte plnými dúškami. Neviete sa od neho odtrhnúť. Nikdy neviete, aký osud pripravil jednotlivým postavám a kedy nastane ich posledný deň. Niektoré scény budete musieť predýchavať, natoľko vás zaskočia a prekvapia. Za niektorými postavami budete smútiť, o iné sa budete strachovať na každej novej strane.

debata chyba