Michael Lennox - Reč snov. Sen – mikroskop zaostrený na našu dušu

Nepochopený sen je ako neprečítaný list, píše sa v knihe Talmud. Odborníci už dávno zistili a veľakrát potvrdili, že nesnívame náhodne, ale v snoch sa odrážajú naše každodenné zážitky, skúsenosti i túžby.

27.05.2013 07:00
debata

„Keď počúvam niekoho rozprávať jeho sen, počujem príbeh prerozprávaný jazykom symbolov,“ tvrdí Michael Lennox, autor knižnej novinky Reč snov. Ide o najucelenejší a najvyváženejší sprievodca svetom snov. Slovník vysvetľuje viac ako 300 symbolov a obrazov vyskytujúcich sa v snoch.

Existuje niekoľko typov snov a tak k nim treba aj pristupovať pri interpretácii. Inak musíme vysvetľovať kompenzačný sen, o inom hovorí opakujúci sa sen podmienený stresom či psychickými procesmi, a samostatnou kapitolou sú prorocké sny.

Michael Lennox je psychológ a známy odborník na sny s dvadsaťročnou praxou. Jeho trojkroková metóda vedie k hlbšej a presnejšej interpretácii snov, ktorá poodhaľuje záhady ľudského nevedomia. Vďaka nej preniknete pod povrch bežných snov, ale aj takých, ktoré sa opakujú alebo vyvolávajú znepokojujúce vízie či nočné mory. Naučíte sa, ako si pamätať sny a ako ich objektívne vyhodnocovať.

„Sen je mikroskop, cez ktorý sa pozeráme na skryté významy v našej duši,“ povedal kedysi Erich Fromm. Kniha Reč snov má dve časti – v prvej rozoberá typy snov, učí ako sa v nich vyznať, ako ich interpretovať a zasadiť do kontextu.

Michael Lennox - Reč snov Foto: Ikar
Michael Lennox - Reč snov Michael Lennox - Reč snov

Hlavnú časť knihy tvorí výkladový slovník so stovkami 300 tém a dejov, ktoré sa vyskytujú v našich snoch najčastejšie. Autor s nimi nezaobchádza nijako náhodne, ale so znalosťou snov tisícok svojich klientov, s ktorými ich potom preberal v súvislosti s ich konkrétnymi osudmi a psychickým zázemím.

„Jedna z najčastejších otázok, ktoré dostávam, znie: Musí každý sen niečo znamenať?“ píše v knihe Reč snov M.Lennox. „Naporúdzi mám jednoduchú odpoveď: Len, keď sa opýtate. Ide, samozrejme, o jemne ironickú odpoveď. Naozaj tým však myslím, že každý sen niečo znamená. Prečo by niečo také bohaté a živé ako ľudské snívanie raz niečo znamenalo a iný raz nie?“ Oveľa viac si prečítate v knižnej novinke Reč snov.

debata chyba