Dan Brown - Inferno-Peklo: Nový príbeh profesora Langdona vyšiel v slovenčine

Podľa mnohých to je kniha roka 2013 a predaje to dokazujú. Inferno od Dana Browna v angličtine sa predávalo rýchlejšie ako ďalší veľký hit Prázdne miesto od J.K.Rowlingovej. Dnes vyšlo Inferno-Peklo v slovenčine a už dlhé týždne sa drží na prvom mieste mnohých rebríčkov najpredávanejších kníh.

22.08.2013 15:43
debata

V najočakávanejšej knihe roka Inferno-Peklo od Dana Browna sa opäť stretávame s obľúbeným profesorom symbolistiky Robertom Langdonom, ktorý sa prebúdza zranený v nemocnici. Netuší kde je a ako sa tam dostal. V hlave mu znejú slová „Hľadaj a nájdeš! Čas sa kráti“, no nechápe ich zmysel.

Dan Brown a jeho Inferno-Peklo Foto: Ikar
Dan Brown, Inferno-Peklo Dan Brown a jeho Inferno-Peklo

Vo svojich veciach nachádza podivný predmet a okamžite sa púšťa do pátrania s mladou lekárkou Siennou Brooksovou: pomocou veršov z Danteho temnej epickej básne Peklo musia dešifrovať kódy ukryté v slávnych dielach renesancie – v sochách, obrazoch, budovách. Musia tak vyriešiť záhadu a zabrániť katastrofe hroziacej ľudstvu.

„Najtemnejšie miesta v pekle sú vyhradené tým,
čo v čase morálnej krízy zaujímajú neutrálny postoj.“

Robert Langdon je teda späť a tentoraz na neho naozaj čaká Peklo. Bestseller Inferno-Peklo je plné tajomstiev, záhad, hádaniek, šifier a prekvapivých riešení. Príbehu nechýba irónia a dokonca ani odkazy na iné diela. Jednou z postáv, ktoré sa v knihe objavia, je dievča s dračím tetovaním na chrbte (pre menej zasvätených – odkaz na hackerku Lisbeth v trilógii Millennium od Stiega Larssona). Na obálke slovenského prekladu Inferna je Danteho portrét a pohľad na Florenciu s dominantou chrámu Santa Maria del Fiore.

Vo filmovej adaptácii Inferna si Roberta Langdona už tretí raz zahrá americký herec Tom Hanks, ktorý túto postavu stvárnil už vo filmoch Da Vinciho kód (2006) a Anjeli a démoni (2009). Oba filmy nakrútil režisér Ron Howard, ktorému zverili aj novinku. Scenár má na starosti David Koepp. Snímku by mali do amerických kín uviesť 18. decembra 2015. Spoločnosť Sony Pictures pracuje aj na adaptácii Brownovho Strateného symbolu (2009), zdá sa však, že Inferno sa dostane do kín skôr.

Dan Brown - Inferno-Peklo Foto: Ikar
Dan Brown - Inferno-Peklo Dan Brown - Inferno-Peklo

Dan Brown napísal už päť bestsellerov, ktoré vyšli v rekordnom počte 200 miliónov výtlačkov vo vyše päťdesiatich jazykoch. Len z megahitu Da Vinciho kód sa predalo viac ako 80 miliónov kusov a v rebríčku bestsellerov New York Times sa držal 144 týždňov (z toho 54 týždňov na prvom mieste).

Sériu s populárnym symbolistom Robertom Langdonom (vo filmoch si ho zahral Tom Hanks) odštartovali Anjeli a démoni, nasledoval Da Vinciho kód, Stratený symbol a uzatvára ju novinka Inferno – peklo.

Štyridsaťdeväťročný Dan Brown študoval na Amherst College a Phillips Exeter Academy, kde istý čas aj vyučoval angličtinu.

Časopis Time ho v roku 2005 zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta. S manželkou žije v Novom Anglicku v USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #bestseller #knižná novinka #Ikar #Dan Brown - Inferno-Peklo #Robert Langdon