Nobelovu cenu za literatúru získala Alice Munroová

Švédska akadémia oznámila, že nositeľkou Nobelovej ceny za literatúru je Kanaďanka Alice Munroová.

10.10.2013 11:34 , aktualizované: 13:02
Nobel Prize Literature Foto: ,
Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013 získala Kanaďanka Alice Munroová.
debata

Po troch dňoch oceňovania vedcov sa svet zo Štokholmu dozvedel meno literáta, ktorý sa smie pýšiť najprestížnejším ocenením v oblasti slovesného umenia. Cenu získala Alice Munroová.

„Alice Munroová je známa najmä ako poviedkárka, prináša toľko hĺbky, múdrosti a precíznosti do každého príbehu, ako mnohí románopisci vkladajú do svojich diel celý život. Čítať diela Alice Munroovej znamená priučiť sa vždy niečomu novému, o čom ste predtým nepremýšľali,“ napísala pred štyrmi rokmi porota ďalšej prestížnej literárnej ceny – Man Booker Prize International, o tom, prečo cenu udelila práve Munroovej.

Stránka Nobelovej ceny uviedla iba krátke zdôvodnenie, prečo voľba padla na Munroovú. Označila ju za majsterku súčasnej poviedky.

Alice Munroová študovala žurnalistiku a angličtinu na University of Western Ontario, ale štúdium zanechala, keď sa v roku 1951 vydala za svojho prvého manžela Jamesa Munroa. Usadila sa vo Victorii – hlavnom meste kanadskej provincie Britská Kolumbia a otvorili si kníhkupectvo.

Munroová začala s písaním už ako tínedžerka. Od 50. rokov minulého storočia publikovala v rôznych časopisoch, svoju prvú knihu však vydala až keď mala takmer 40 rokov, v roku 1968. Išlo o zbierku poviedok Dance of the Happy Shades. Zožala úspech a jej debut dokonca získal Governor General's Literery Award, jedno z najprestížnejších kanadských ocenení za literatúru.

Munroovú uznávajú pre jej jemný, vyladený štýl, ktorý charakterizujú jasnosť a psychologický realizmus. Niektorí kritici jej preto dali prezývku kanadský Čechov.

Medzi favoritov stávkových kancelárií a expertov patril tesne pred udelením ocenenia japonský prozaik Haruki Murakami, ale aj Munroová, Margaret Atwoodová, bieloruská spisovateľka Svetlana Alexjevičová či nórsky dramatik Jon Fosse.

Medzi ďalšími spomínanými menami boli Američania Joyce Carol Oatesová, Philip Roth a Cormac McCarthy alebo Keňan Ngugi wa Thiong'o.

Nobelovu cenu za literatúru v roku 2012 získal Číňan Mo Jen. Jeho najvýznamnejšie dielo je súbor piatich príbehov Chung kao-liang. Opísal v nich historické deje v jeho rodnom kraji Kao-mi.

Zaujímavosti o Nobelovej cene za literatúru

Nobelova cena Foto: Nobelprize.org
Nobelova cena Nobelova cena
  • Ocenenie v oblasti literatúry si odnieslo 109 autorov.
  • Cenu v histórii odovzdávania neudelili sedemkrát, konkrétne v rokoch 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, and 1943. Príčinou boli obe svetové vojny, alebo dôvod, že komisia žiadne z diel neohodnotila ako významné.
  • Nobelovku si v histórii odovzdávania cien rozdelili dvaja laureáti len štyrikrát. Ostatne sa tak stalo v roku 1974, keď ju získali Eyvind Johnson a Harry Martinson. Udelenie jednej ceny pre viacerých laureátov je pritom v ďalších kategóriách pomerne bežným javom.
  • Autor svetoznámej Knihy džungle, Rudyard Kipling, je najmladším laureátom Nobelovej ceny za literatúru v celej histórii jej udeľovania. Pocty sa mu dostalo, keď mal 42 rokov.
  • Dvaja vyhlásení laureáti odmietli ocenenie. V roku 1958 tak urobil Boris Pasternak, ktorý síce najskôr ocenenie prijal, ale neskôr ho pod tlakom vtedajšieho Sovietskeho zväzu odmietol. Druhým laureátom bol Francúz Jean Paul Sartre, ktorý odmietol nielen nobelovku, ale z princípu všetky ocenenia, ktoré mu kto kedy udelil.
  • Žiadny z laureátov nezískal nobelovku viac ako jeden raz.
  • Švédsku akadémiu kritizovali, že udeľuje ceny najmä európskym autorom. V roku 1984 stály sekretár akadémie vyhlásil, že bude viac prihliadať na mimoeurópskych autorov a ich počet sa odvtedy neustále zvyšuje. Práve v tom roku získal cenu aj český autor Jaroslav Seifert. Z okolitých krajín Slovenska získali cenu štyria Poliaci a jeden Maďar.
  • Nobelovu cenu získali aj autori píšuci pod pseudonymami. Bolo ich jedenásť. Medzi pseudonymami sa objavili napríklad Gabriela Mistral, Pablo Neruda či Anatole France.
  • Britského expremiéra Winstona Churchilla nominovali na získanie ceny za literatúru dvadsaťkrát. Nobelovku za slovesné umenie napokon získal v roku 1953. Paradoxom je, že všetci pritom očakávali, že sa stane laureátom Nobelovej ceny za mier.
  • Švédska akadémia vybrala v deviatich prípadoch laureátov za konkrétne a nie celoživotné dielo. Ernest Hemingway akadémiu zaujal dielom Starec a more pre jeho majstrovské rozprávanie v deji, ktorý môže byť aplikovateľný aj v súčasnosti. Theodor Mommsen zase presvedčil, že je majstrom písania o histórii, čo dokázal v diele História Ríma.
  • Ocenení získajú osem miliónov švédskych korún (takmer jeden milión eur). Medailu pre laureátov navrhol švédsky sochár a rytec Erik Lindberg a predstavuje prírodu v podobe bohyne Isis, ktorá sa vynára z mrakov a drží v náručí hojnosť. Prísnu a chladnú tvár jej zakrýva závoj.

Nobelova cena za literatúru v skratke

105 nobeloviek za literatúru udelili v rokoch 1901 až 2012.

12 razy získala ocenenie žena.

4 razy si cenu rozdelili dve osoby

42 rokov je vek najmladšieho laureáta Rudyarda Kiplinga, známy dielom Kniha džungle.

88 rokov je vek najstaršej laureátky Doris Lessingovej, ktorá získala cenu v roku 2007.

64 rokov je priemerný vek laureátov Nobelovej ceny za literatúru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #literatúra #Munroová