David Grann: Stratené mesto Z

Skutočný príbeh o smrtonostnej posadnutosti v Amazónii, ktorý bol inšpiráciou nielen pre Stratený svet od Arthura Conana Doyla, ale aj tvorcov Indiana Jonesa.

27.10.2013 05:00
debata
David Grann: Stratene mesto Z Foto: Tatran
David Grann: Stratene mesto Z David Grann: Stratene mesto Z

David Grann je kmeňovým autorom časopisu The New Yorker, no popritom píše pre renomované denníky ako New York Times Magazin, The Atlantic, Washington Post, Wall Street Journal a The New Republik. Tento vynikajúci novinár sa po vydaní svojho románu Stratené mesto Z zaradil medzi takých veľkolepých rozprávačov ako Eric Larson či Laura Hillenbrandová, ktorí vedia čitateľovi natoľko priblížiť neznámu osobnosť alebo dobu, že ho vtiahnu do deja a on ho prežíva naplno, akoby bol prinajmenšom súčasník.

Davida Granna rovnako ako mnohých iných vedcov a dobrodruhov natoľko očarila osobnosť plukovníka Percyho Fawcetta a objavy, ktoré dosiahol, že sa začal bližšie zaoberať jeho životom a úspechmi. Fawcett popri Livingstonovi patril medzi najväčších bádateľov 20. storočia v čase, keď našu zemeguľu pokrývali ešte mnohé biele miesta, najmä na póloch a v Amazónii.

David Grann sa osobne vydal do Amazónie, aby rozlúskol najväčšiu bádateľskú záhadu – čo sa stalo s Percym Fawcettom, ktorý pátral po stratenom meste Z. V roku 1925 sa Fawcett opäť podujal na riskantné hľadanie starej civilizácie v Amazónii a vyhlásil, že urobí jeden z najväčších archeologických objavov v dejinách. Európania po stáročia verili, že najväčší prales na svete ukrýva žiarivú krajinu Eldorádo. Pri jej hľadaní zahynuli tisícky ľudí. Časom mnohí vedci dospeli k názoru, že Amazónia je smrteľná pasca, kde nemohla vzniknúť vyspelá civilizácia.

Plukovník Fawcett však budoval svoju teóriu roky a odvážne výpravy, ktorými sa ju snažil dokázať, inšpirovali Conana Doyla k napísaniu diela Stratený svet. Plukovník Fawcett fascinoval milióny ľudí na celom svete, keď spolu so svojím dvadsaťjedenročným synom nastúpil na loď odhodlaný dokázať, že stará civilizácia skutočne existovala. A potom zmizol bez stopy s celou výpravou.

David Grann si z pozostalosti preštudoval množstvo denníkov, korešpondencie a máp, aby mohol sledovať poslednú Fawcettovu výpravu. Na svojej ceste postupoval po Fawcettovej stope od jedného indiánskeho kmeňa k druhému, no najväčší objav mu odhalil Michael Heckenberger, amazonský archeológ, ktorý pomohol vyvrátiť názor na amazonský prales ako na falošný raj, ktorý nemohol uživiť prosperujúcu, vysoko vyvinutú civilizáciu.

Po románe siahli slávne Paramount Pictures štúdiá a natáčanie filmu začína už v septembri. Pôvodne mal hlavnú postavu hrať Brad Pitt, napokon ho však nahradila vychádzajúca hviezda Hollywoodu Benedict Cumberbatch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Indiana Jones #amazónia #Arthur Conan Doyle #David Grann