Sláma spovedá Formana

Český režisér Bohdan Sláma (filmy Čtyři slunce, Štěstí, Venkovský učitel) sa vydal vlani v lete za svojím svetoznámym kolegom Milošom Formanom do Connecticutu, kde osemdesiatnik momentálne žije. Sláma, ktorý vyučuje na pražskej FAMU, tam s Formanom viedol rozhovor o filmovom remesle. Z pôvodného plánu napísať skriptá pre študentov zišlo a namiesto nich sa nečakane zrodila zaujímavá kniha. Tú nedávno pod názvom Povolanie režisér vydalo nakladateľstvo PROSTOR.

05.11.2013 07:00
Miloš Forman Foto:
Režisér Miloš Forman.
debata

Na krste v pražskom kníhkupectve Neoluxor (úlohy krstných otcov sa ujali kameraman Jan Malíř a dokumentarista David Čálek) Bohdan Sláma prezradil, ako knižný rozhovor prebiehal. „Obsah tejto knihy vznikal vlani cez letné prázdniny. Strávil som u Miloša v Connecticute nádherný týždeň. Aj vďaka Milošovmu spôsobu života – vstáva o štvrtej popoludní a spať chodí až ráno – takže vlastne rešpektuje aj v Amerike český čas. Krátko nato, ako vstane, sa ide na večeru, potom otvorí fľašku vína v pracovni. V tej chvíli som vždy zapol diktafón a začali sme sa baviť o filmovej tvorbe. Debatovali sme celú noc, až do skorého rána."

Sláma mal veľa zvedavých otázok. Zo spoločných debát vzniklo až 60 hodín rozhovorov, z ktorých Slámova žena Mirka – inak priateľka Formanovej ženy Martiny – urobila text knihy. Pracovala na ňom pol roka. Režisér dodáva: „Akousi malou chybou knižky je, že ohromný dojem zo stretnutí s Milošom nemôže nikdy sprostredkovať, pretože Miloš je úžasný rozprávač. Dívať sa na vlnenie jeho tváre pri rozprávaní je zážitok podobný tomu, ako keď sa človek pozerá na oceán – je to niečo obrovské. A on tým svojím hlbokým hlasom úžasne formuluje všetky svoje životné postrehy. Dokáže byť presný, vtipný a úderný. Aj keď som od neho mladší o tridsaťpäť rokov, bavil sa so mnou úplne priateľsky a otvorene o všetkom, čo ma zaujímalo. Takže toto stretnutie s Milošom ma neskutočne obohatilo nielen z odbornej stránky, ale bol to pre mňa aj ohromný ľudský zážitok. Je neskutočne veľkorysý,“ tvrdí Sláma.

Na Formanovi oceňuje, že napriek jeho mimoriadnym úspechom vo svetovej kinematografii zostal stále ľudský a láskavý. "Myslím si, že to je tá najväčšia hodnota, čo som si z nášho stretnutia odniesol,“ neskrýval nadšenie zo spolupráce s legendárnym oscarovým režisérom a scenáristom Bohdan Sláma.

Miloš Forman počas svojej výnimočnej kariéry získal dva Oscary (za snímky Prelet nad kukučím hniezdom roku 1974 a Amadeus roku 1985) a tri Zlaté glóbusy. V Slámovej knihe odkrýva cesty, ktoré ho priviedli až na samotný vrchol vo svojej profesii. Vďaka citlivým a zaujímavým otázkam Bohdana Slámu nechýba ani jedna filmová disciplína. V zaujatej debate dvoch režisérov sa čitatelia dozvedia napríklad podrobnosti o hľadaní námetov, písaní scenárov, umení dialógov, kritériách používaných pri výbere hercov a nehercov a tiež o zákulisí rokovaní s producentmi. Čitatelia sa tiež oboznámia s odbornými faktmi, ktoré sa týkajú používania kamier, osvetlenia, zvuku, ale aj s ďalšími zaujímavosťami z filmového remesla.

Kniha Povolanie režisér obsahuje bohatý fotografický materiál – nielen archívne snímky z nakrúcaní Formanových filmov, ale aj aktuálne snímky obidvoch režisérov počas ich stretnutí a rozhovorov v dome Miloša Formana v Connecticutte. Aktuálne fotografie vytvoril dokumentarista a fotograf David Čálek. „Aj pre mňa bolo stretnutie s Formanom nezabudnuteľným zážitkom. Odohrávalo sa tam niečo veľmi dôležité medzi Bohdanom a Milošom, medzi režisérmi rôznych generácií. A Forman je naozaj veľmi múdry človek,“ dodal Čálek. Doslov ku knihe Povolanie režisér napísal Jan Bernard, ktorý je profesorom na FAMU v Prahe. Kniha Povolanie režisér sa objaví aj na pultoch kníhkupectiev na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bohdan Sláma #Miloš Forman #Povolanie režisér