Knižný veľtrh Bibliotéka 2013 je už otvorený

V bratislavskej Inchebe otvorili vo štvrtok dopoludnia 21. ročník medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka. Až do nedele 17. novembra sa na ňom predstaví vyše 150 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Srbska, Španielska či Talianska, ktorí zaplnia plochu takmer 6350 m2. Keďže knihy a literatúra úzko súvisia so vzdelávaním, Bibliotéku súbežne doplní 18. ročník výstavy vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika, zameranej na prezentáciu učebníc, vzdelávacích softvérov a školských pomôcok.

14.11.2013 14:44
Knižný veľtrh Bibliotéka potrvá v Bratislave do... Foto:
Knižný veľtrh Bibliotéka potrvá v Bratislave do nedele a privíta asi 150 vystavovateľov.
debata

Bibliotéka okrem stoviek knižných titulov už tradične prináša množstvo zaujímavých sprievodných podujatí. Atmosféru knižnej jesene dotvoria prezentácie noviniek, divadelné predstavenia pre najmenších, autorské čítania, literárne i výtvarné dielne, súťaže a obľúbený festival spoločenských hier. Odborníci poradia ako postupovať pri výbere detských kníh a ako deti viesť k čítaniu už od útleho veku. Na pódiu Čítame s chuťou sa zasa predvedú autori kuchárskych kníh, ktorí navaria podľa svojich receptov. Okrem tlačených knižných titulov si návštevníci môžu na veľtrhu vyskúšať aj e-knihy a vytvoriť si tak vlastnú virtuálnu knižnicu vo svojom tablete či smartfóne.

Čitatelia sa na besedách stretnú so svojimi obľúbenými autormi, tento rok prídu Daniel Hevier, Petra Nagyová-Džerengová, Ján Štrasser, Jana Benková, Ľubomír Feldek, Peter Krištúfek, Jozef Banáš, Hana Lasicová, Andrea Coddington či Eva Urbaníková. Exkluzívnym hosťom tohto ročníka Bibliotéky bude anglický spisovateľ a scenárista Paul Hoffman. Čitateľov oboznámi so svojou knihou Pod krídlami smrti, ktorá je záverečným dielom úspešnej trilógie. Návštevníkom sa predstavia aj autori šokujúceho knižného bestselleru Doba jedová o nebezpečenstvách, ktoré na nás číhajú nielen v potravinách, ale aj v kozmetike, liekoch, či v domácnosti.

Aktuálny ročník Bibliotéky oživí Jesenná čitáreň, kde si návštevníci v príjemnom prostredí budú môcť vychutnať svoju knihu, prípadne si vybrať z ponuky antikvariátu. V čitárni bude vystavená unikátna zbierka dvanástich titulov Alfred Hitchcock a traja pátrači, ktoré vychádzali v rokoch 1970–1992.

V rámci veľtrhu bude už po siedmykrát udelená honorovaná cena Bibliotéky ženskej autorke, ktorú vyberie odborná porota. Cena Fantázie 2013 poputuje autorovi najlepšej fantastickej poviedky. Ani počas tohto ročníka veľtrhu nebudú chýbať výstavy Najkrajšie knihy Slovenska 2012 a Najlepšie detské knihy 2012.

Prichádzame s ponukou nových titulov, tešíme sa veľmi z dvanásteho dielu Prameňov, tentoraz sa zaoberá úlohou Slovákov pri vzniku Československého štátu. Máme radosť zo spomienok a esejí Ľubomíra Feldeka pod názvom Ťahák od Lomidreva po Malkáča, máme tu aj dve knihy Dominika Tatarku, ktoré vyšli ešte začiatkom tohto roku a na Bibliotéke sa tešíme na ich stretnutie s publikom. Sú tu aj ďalšie knihy, ktoré vychádzali počas celého roku, uviedla pre TASR riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová.

Slovart prichádza na Bibliotéku najmä s vierou, že ľudia majú stále radi knihy, snažíme sa pripravovať zaujímavé tituly, určite najviditeľnejšou novinkou je kniha z textov Júliusa Satinského Listy Oľge, je to jeho korešpondencia s prvou manželkou Oľgou Lajdovou, čo je veľmi milé čítanie, ponúkame aj desiatky nových titulov, ktoré vyšli za posledný mesiac, povedal pre TASR riaditeľ vydavateľstva Juraj Heger.

Prichádzame s viacerými novinkami, ponúkame knihy za veľmi výhodné ceny, každá veková kategória si môže vybrať zo širokej ponuky. Top titulom je Inferno (Peklo) od Dana Browna, z kníh našich autorov Kód 1 Jozefa Banáša, Na smrť II Jozefa Kariku alebo Milovanie od Andrey Coddington, doplnila riaditeľka vydavateľstva Ikar Valéria Malíková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bibliotéka #Incheba