Temná švédska trilógia Millennium sa dočká pokračovania

Millennium, svetoznáma knižná séria, podľa ktorej vznikli aj nemenej úspešné filmové adaptácie, sa dočká pokračovania. Nepôjde však o avizovanú rozpracovanú knihu, ktorú po sebe zanechal autor série, zosnulý švédsky literát Stieg Larsson. Pomyselnej štafety sa ujme jeho krajan David Lagercrantz.

19.12.2013 12:20
32-millenium 2x Foto:
Michael Nyqvist a Noomi Rapace v hlavných úlohách švédskeho filmového spracovania trilógie Millennium.
debata

Na príbehu už pracuje a nebudú v ňom chýbať ani potetovaná hackerka Lisbeth Salander a investigatívny novinár Mikael Blomqvist, hlavné postavy predchádzajúcich románov.

Čitateľ dobrej knihy sa so svojimi hrdinami na poslednej stránke lúči len nerád. Tým skôr, ak už smrť autorovi románu žiadne nové príbehy napísať nedovolí. Napriek tomu rozhodnutie zveriť bestsellerovú sériu temných detektívnych trilerov Millennium do rúk päťdesiatjeden­ročnému spisovateľovi, ktorý sa dosiaľ preslávil najmä životopismi dobrodruhov, vynálezcov či športovcov, mnohí nepovažujú za najšťastnejšie. Na čele skeptikov opäť stojí Larssonova kolegyňa a družka Eva Gabrielsson, ktorá sa už roky súdi so spisovateľovou rodinou o dedičstvo, a teda aj práva na Larssonove diela. „Je nechutné pokúšať sa zarobiť na knihách ešte viac,“ povedala pre švédske noviny Aftonbladet a dodala tiež, že novinka nebude mať s predstavami Stiega Larssona nič spoločné, keďže Lagercrantz nemá prístup k rozpísanému pokračovaniu originálneho autora. David Lagercrantz sa však predsudkami nenecháva obrať o úsmev, Larssonov fantazijný svet ho vraj neuveriteľne baví a napĺňa. Jeho knihu môžeme na pultoch kníhkupectiev očakávať v roku 2015.

Novú knihu ohlásilo švédske vydavateľstvo Norstedts, ktoré vydalo aj prvé tri romány Muži, ktorí nenávidia ženy (2005), Dievča, ktoré sa hralo s ohňom (2006) a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol (2007). Po celom svete sa z nich predalo viac ako 75-miliónov kópií. Trilógiu preslávili aj filmové spracovania – najskôr celosvetovo úspešná švédska verzia, ktorej hlavné postavy stvárnili Michael Nyqvist a Noomi Rapace, potom aj americký reboot režiséra Davida Finchera – v tom si zahrali Daniel Craig a Rooney Mara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Millennium #David Lagercrantz