Sándor Márai: Esterina pozostalosť

Po dvadsiatich rokoch mlčania prichádza do Esterinho domu na návštevu Lajos, rojko, ľahtikár, hochštapler, no napriek tomu – jediná láska jej života.

19.03.2014 05:00
debata

Raz ich spojil cit, potom sa Lajos neočakávane oženil s Esterinou sestrou, po jej smrti prerušil kontakty s rodinou. Teraz sa vracia, no nikto si nie je istý, aký je dôvod tohto návratu. O udalostiach dňa návštevy rozpráva sama Ester, s ironickým a trocha trpkým humorom, zamýšľa sa nad zmyslom rozhodnutí, aké urobila v živote.

Sándor Márai: Esterina pozostalosť Foto: Kalligram
Sándor Márai: Esterina pozostalosť Sándor Márai: Esterina pozostalosť

Jeden z najvýznamnejších maďarských spisovateľov 20. storočia Sándor Márai sa narodil v Košiciach (1900). V roku 1918 opustil Košice. Po krátkom pobyte vo Švajčiarsku, neskôr Taliansku, sa Márai presťahoval do USA, do New Yorku. Písal stále po maďarsky, ale do konca studenej vojny jeho diela v Maďarsku nevydávali. V rokoch 1952 až 1967 bol spolupracovníkom Rádia Slobodná Európa v Mníchove. V roku 1968 sa nakrátko vrátil do Talianska, do Salerna, v tom istom roku odišiel do Kalifornie do San Diega.

Čitatelia už naňho zabudli, v poslednom čase boli jeho diela (básne, poviedky, životopisné diela) „nanovo objavené" a dostať ich v kníhkupectvách. Sándor Márai našiel svoje miesto ako jedna z najvýznamnejších postáv európskej literatúry 20. storočia. V roku 1990, rok po smrti, dostal najvyššie maďarské umelecké vyznamenanie. V nemeckej jazykovej oblasti sú jeho diela vydávané v rekordných nákladoch, jeho literárny štýl porovnávajú so štýlom Thomasa Manna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Esterina pozostalosť #Sándor Márai