Analfabetka: Najbližšie ho nepichne do niektorého stehna, ale presne medzi ne

Autor bestselleru Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol prichádza s novinkou. Kniha Jonasa Jonassona Analfabetka, ktorá vedela počítať je plná absurdného, nečakaného, ale geniálne vypointovaného humoru. Ukážky z nej exkluzívne čítajte len na Pravda.sk. Prinášame štvrtú.

24.04.2014 06:00
debata

Po niekoľkých mesiacoch sa Thabo vrátil. Ako prvé zistil, že dievča s nožnicami sa stalo jeho šéfkou. A že už prestávalo byť dievčatkom. Nadobúdalo ženské tvary.

Polobezzubý muž zvádzal urputný vnútorný boj. Na jednej strane zápasil s rozhodnutím spoliehať sa na svoj tupý úsmev, rozprávačské schopnosti a Pabla Nerudu. Na druhej strane bolo to šéfovanie. Plus živá spomienka na nožnice.

Thabo sa rozhodol, že bude v strehu.

„Teraz je už naozaj najvyšší čas, aby som ťa naučil čítať,“ vyhlásil.

„Výborne!“ potešila sa Nombeko. „Začneme hneď dnes po šichte. Prídeme do tvojej chatrče. Ja a nožnice.“

Thabo sa ako učiteľ naozaj vyznamenal a Nombeko ako učenlivá žiačka nesklamala. Už na tretí deň vedela pred Thabovou chatrčou paličkou maľovať do blata písmená. V čítaní postúpila až k slabikovaniu celých slov a od piateho dňa celých viet. Pravda, najprv robila veľa chýb, ale po dvoch mesiacoch sa to zmenilo.

Cez prestávky jej Thabo rozprával o svojich zážitkoch z ciest. Nombeko rýchlo pochopila, že splieta dve tretiny básní s jednou tretinu skutočnosti, no napriek tomu sa jej to páčilo. Realita, čo ju obklopovala, bola dostatočne mizerná, takže vôbec netúžila počúvať o ďalšej biede.

Vraj na poslednej ceste zašiel do Etiópie, aby zosadil jeho cisársku výsosť, Víťazného leva z kmeňa Júdu, Bohom vyvoleného kráľa kráľov.

„Haile Selassie,“ dodala Nombeko.

Thabo neodpovedal, lebo radšej rečnil, než počúval.

Príbeh o cisárovi, ktorý sa spočiatku volal Ras Tafari, z čoho vzniklo slovo rastafari a napokon rastafariánstvo, náboženstvo rozšírené po celej oblasti Západnej Indie, bol taký zložitý a vyčerpávajúci, že Thabo si ho odložil na chvíle, ktoré si budú vyžadovať nejaký nový impulz. Slovom, zakladateľa rastafariánstva vyhnali z cisárskeho trónu. Teraz po svete pobiehali jeho zmätení učeníci fajčiaci trávu a nevládali pochopiť, ako je možné len tak vyhnať z krajiny sľúbeného Mesiáša a vteleného Boha. Vyhnať z trónu Boha?

Nombeko si dávala pozor, aby sa nespýtala na politické pozadie tejto drámy. V skutočnosti si bola takmer istá, že Thabo nemá o nej ani šajnu a priveľa otázok by mu pokazilo náladu.

„Rozprávaj ďalej!“ rozhodla sa, že ho radšej povzbudí.

Podľa toho Thabo usúdil, že ich vzťah sa vyvíja správnym smerom (človek sa vie naozaj neuveriteľne mýliť). Prisunul sa k dievčaťu a pokračoval rozprávaním, ako sa cestou domov zastavil v Kinshase, kde pomohol Muhammadovi Alimu pripraviť sa na „Rachot v džungli“ "boxerský zápas v ťažkej váhe s neporaziteľným Georgeom Foremanom.

„Bože, to je napínavé,“ povedala Nombeko a pomyslela si, že ako príbeh je to naozaj zaujímavé. Thabo sa naširoko usmial, až sa mu čosi zablyslo medzi zvyšnými zubami: „Nuž, v skutočnosti ma o pomoc žiadal Neporaziteľný, ale cítil som, že…“ spustil Thabo a skončil až v okamihu, keď sa knokautovaný Foreman v osemnástom kole ocitol na zemi. Po zápase Ali zo srdca ďakoval svojmu priateľovi Thabovi za neoceniteľnú pomoc a podporu.

Mimochodom, Aliho manželka je očarujúca.

„Aliho manželka?“ začudovala sa Nombeko. „Hádam tým nechceš povedať, že…“

Thabo sa smial, až mu čosi štrkotalo v ústach, preto rýchlo zvážnel a prisunul sa ešte bližšie.

„Nombeko, si veľmi pekná,“ vyhlásil. „Oveľa krajšia než Aliho žena. Čo keby sme sa my dvaja dali dokopy? Mohli by sme spolu niekam odísť.“

Po týchto slovách jej položil ruku na plecia.

Nombeko si povedala, že „niekam odísť“ znie lákavo. Kamkoľvek, na mieste nezáleží. Ibaže nie „spolu“ s týmto slizkým chlapom. V tej chvíli sa vyučovacia hodina skončila. Nombeko vrazila Thabovi nožnice do druhého stehna a odišla.

Nasledujúci deň prišla za ním a vyčítala mu, že hoci nepožiadal o dovolenie, svojvoľne neprišiel do práce.

Thabo sa bránil, že ho priveľmi bolia stehná a slečna Nombeko iste vie, čo to spôsobilo. To áno, ale nabudúce ho to bude bolieť ešte väčšmi, lebo najbližšie ho nepichne do niektorého stehna, ale presne medzi ne, teda ak sa ujo Thabo nezačne správať slušne.

„Okrem toho som včera videla aj počula, čo držíš v hube. Ak sa ihneď nezačneš správať, ako treba, vykričím to celému svetu.“

Thabo sa okamžite spamätal. Veľmi dobre vedel, že keby sa o jeho diamantovom poklade dozvedelo okolie, nezostalo by mu veľa hodín života.

„Čo odo mňa vlastne chceš?“ spýtal sa plačlivým hlasom.

„Chcem sem chodiť a učiť sa, ale tak, aby som nepotrebovala nosiť pri sebe nožnice. Lebo tie sú pre nás, ktorí máme ústa plné zubov a nie čohosi iného, naozaj drahé.“

„Nemohla by si sem jednoducho prestať chodiť?“ opýtal sa Thabo. „Ak mi dáš pokoj, dostaneš diamant.“

Už neraz podplácal, ale ešte nikdy takto. Nombeko vyhlásila, že si nerobí nároky na jeho diamanty. Čo jej nepatrí, to jej nepatrí.

Až oveľa neskôr a v úplne inom kúte sveta sa ukáže, že život býva oveľa zložitejší.

* * *

Irónia osudu chcela, aby Thabov život napokon zmenili dve ženy. Vyrástli v Portugalskej Východnej Afrike a živobytie si zabezpečovali zabíjaním bielych farmárov, ktorých obrali ešte aj o peniaze. Táto činnosť im slušne vynášala až do vypuknutia občianskej vojny.

Len čo krajina získala samostatnosť a dosiahla zmenu názvu na Mozambik, dostali farmári, ktorí tam ešte žili, štyridsaťosem­hodinovú lehotu na opustenie územia. Dvom ženám nezostala iná možnosť, iba namiesto nich zabíjať dobre situovaných černochov. Nebol to práve najlepší obchodnícky ťah, lebo všetci černosi, ktorí ako-tak stáli za okradnutie, patrili do vládnucej marxisticko-leninskej strany. Netrvalo dlho a po ženách začali pátrať štátne úrady, naháňala ich celá obávaná polícia novej krajiny.

Radšej teda zamierili na juhozápad. Napokon natrafili na dokonalú skrýšu: Soweto za Johannesburgom.

Ak sa za prednosť najväčšieho chatrčového mesta Južnej Afriky pokladala možnosť, že sa v ňom stratí každý (pravda, ak bol čierny), jeho najväčším nedostatkom bola skutočnosť, že aj ten najobyčajnejší biely farmár v Portugalskej Východnej Afrike mal väčší majetok než všetkých osemstotisíc obyvateľov Soweta dohromady (s výnimkou Thaba). No ženy do seba odhodlane napchali niekoľko rôznofarebných tabletiek a vydali sa na lov. Zakrátko sa dostali do sektora B a tam, za dlhým radom latrín, medzi ostatnými hrdzavohnedými chatrčami, zbadali jednu natretú nazeleno. Ten, kto si búdu na rozpadnutie nafarbí nazeleno (alebo akoukoľvek farbou), musí mať dostatok peňazí, povedali si v duchu ženy. Uprostred noci vtrhli do chatrče, Thabovi vrazili do hrude nôž a ešte ním aj pokrútili. Mužovi, ktorý zlomil toľko ženských sŕdc, jeho vlastné rozfašírovali na kúsky.

Keď naposledy vydýchol, ženy začali hľadať peniaze medzi všetkými tými prekliatymi knihami, čo sa nahromadili v chatrči. Akého blázna to vlastne zabili?

Naveľa predsa len našli zväzok bankoviek v jednej a neskôr aj v druhej topánke. Z nepochopiteľných dôvodov si potom sadli pred chatrč, aby si ich podelili. Kombinácia tabletiek, čo pohltali a zapili pohárom rumu, spôsobila, že ženy stratili pojem o čase a priestore. S hlúpučkým úsmevom na perách tam sedeli ešte aj vo chvíli, keď sa na mieste čírou náhodou celkom netradične zjavili policajti.

Ženy zadržali a odsúdili na tridsaťročný pobyt za mrežami juhoafrickej väznice. Bankovky, ktoré sa pokúšali prepočítať, sa zakrátko stratili vo víre policajného vyšetrovania. Thabova mŕtvola však zostala v chatrči, kde mala vyčkať do nasledujúceho dňa. V juhoafrickom policajnom zbore bol mimoriadne populárny jeden druh športu „kto nechá kolegom v nasledujúcej zmene na starosť viac mŕtvych negrov.“

Nombeko sa v noci zobudila na hluk za latrínami. Obliekla sa, odbehla ta a rýchlo pochopila, čo sa asi stalo.

Keď policajti s vrahyňami a všetkými Thabovými peniazmi odišli, Nombeko vošla do chatrče.

„Bol si odporný človek, ale vedel si zábavne klamať. Budeš mi chýbať. Alebo aspoň tvoje knihy.“

Potom otvorila Thabove ústa a vybrala mu z nich štrnásť neopracovaných diamantov. Presne toľko sa ich zmestilo do dier po jeho vypadnutých zuboch.

„Štrnásť dier, štrnásť diamantov,“ usúdila Nombeko. „Ale to nie je všetko, však?“

Thabo neodpovedal. Nombeko nadvihla linoleum a začala kopať.

„To som si mohla myslieť,“ zašomrala, keď našla, čo hľadala.

Potom priniesla vodu a handru, poumývala Thaba, vytiahla ho z chatrče a obetovala svoju jedinú plachtu, aby mala čím zakryť jeho telo. Napriek všetkému si predsa len zaslúžil trochu úcty. Nie veľa, ale aspoň toto.

Nombeko rýchlo zašila Thabove diamanty do lemu svojho jediného kabátika, potom sa vrátila do svojej chatrče a ľahla si.

Jonas Jonasson - Analfabetka, ktorá vedela počítať

Viete, na koho sa treba obrátiť, keď Južná Afrika koketuje s jadrovou výzbrojou a svetové veľmoci sú v pozore? A keď je na predaj bomba, ktorá vlastne neexistuje? Našťastie sa do veci zaangažuje Nombeko Mayeki, mladá černošská slúžka, ktorú nečakané udalosti zavedú práve tam, kde sa to všetko zomelie. Životaschopné dievča zatiaľ nevie čítať, zato neuveriteľne dobre rozumie matematike. Práve jej zázračné schopnosti ju predurčili na život plný dobrodružstiev, podivuhodných stretnutí a nečakaných zvratov. Aj v knihe Analfabetka, ktorá vedela počítať si autor posvietil na úplne obyčajnú všadeprítomnú ľudskú hlúposť. Robí to s láskavým humorom, ktorý čitatelia ocenili už v jeho prvej celosvetovo úspešnej knihe Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol.

Knihu preložila Mária Bratová, 7. mája ju vydá Ikar.

Jonas Jonasson - Analfabetka, ktorá vedela počítať
Jonas Jonasson - Analfabetka, ktorá vedela počítať. Autor: Ikar

Súťaž o knihy Jonasa Jonassona

Pravda.sk vám prinaša ukážky z knihy Analfabetka, ktorá vedela počítať. Ak vás zaujali, máte šancu ju aj vyhrať. Pravda.sk a vydavateľstvo Ikar pripravili pre vás súťaž o 5 balíčkov kníh autora Jonasa Jonassona.

Prvá autorova kniha Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol určite len tak ľahko nezmizne z vašej knižnice. Alebo áno? Allan Klarsson má sto rokov, a čuduj sa svete, na umretie sa necíti – i keď, povedzme si úprimne, od muža v jeho veku sa to očakáva. Nikdy nepatril k náročným ľuďom, „chcel posteľ, poriadne jedlo, niečo robiť a v pravidelných intervaloch kvapku pálenky.“ A ako to už býva, just dostal viac…

Láskavý humor a situácie, v ktorých sa hlavný hrdina ocitá, vás úprimne rozosmejú, lebo hoci sa o to nijakým zvláštnym spôsobom nepokúša, ocitá sa v centre udalostí, čo menia dejiny. Stretol sa s Francom, Trumanom, Mao Ce-tungom, Stalinom a Churchillom. Osobne poznal prezidentov Johnsona a de Gaulla. Prežil gulag, zachránil život Einsteinovmu nevlastnému bratovi, pôsobil ako agent CIA, Rusom prezradil návod na zostrojenie atómovej bomby, prešiel Himaláje a objavil recept, ako z kozieho mlieka vyrobiť pálenku (na tento objav bol obzvlášť hrdý). Pritiahnuté za vlasy? Na prvý pohľad možno, autor však udalosti dávkuje v stráviteľných množstvách a vy mu to zhltnete aj s navijakom.

V knihe Analfabetka, ktorá vedela počítať si Jonas Jonasson posvietil na rasizmus, diktátorstvo, fundamentalizmus, nekompromisnosť aj úplne obyčajnú všadeprítomnú ľudskú hlúposť. Analfabetka v ničom nezaostáva za storočným starčekom – a na večné veky rúca mýtus o tom, že králi nepodrezávajú sliepky.

Knihy Jonasa Jonassona Foto: Ikar
Jonas Jonasson, knihy Knihy Jonasa Jonassona

Stačí, ak do nedele 27. apríla vrátane správne odpoviete na súťažnú otázku. Piatim výhercom prídu dve knihy poštou.

Výhercovia

Lucia Šemorádiková, Košice, Allen Serhan, Bratislava, Oľga Pavlovičová, Diaková, Boris Cupal, Bratislava, Katarína Kretter, Pezinok

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #ukážky #Jonas Jonasson #Analfabetka ktorá vedela počítať