Vincent Šikula: Prázdniny so strýcom Rafaelom

Známa kniha obľúbeného autora literatúry pre deti prináša príbeh Vincka, ktorému jedného dňa strýco Zahruška požičia heligón.

22.04.2014 07:00
debata (1)

Vincko sa má na ňom naučiť hrať, lenže to bude ťažké: otec mu totiž nástroj zakáže, kým sa v škole nezlepší na samé jednotky. Vincko sa postupne zoznámi so všetkými hudobníkmi zo slávnej kapely strýca Zahrušku. V tajomnom svete dospelých si všeličo vypočuje a stretne mnoho zaujimavých postáv. Kniha vychádza s novými ilustráciami Juraja Martišku.

Vincent Šikula:
Prázdniny so strýcom Rafaelom Foto: Albatros
Vincent Šikula Prázdniny so strýcom Rafaelom Vincent Šikula: Prázdniny so strýcom Rafaelom

Vincent Šikula sa narodil v roku 1936 v Dubovej pri Modre. Ako dvanasťročneho ho rodičia dali do klaštora rehole Spoločnosti Slova Božieho v Nitre. Začiatkom paťdesiatych rokov sa však zmenila politicka situacia, klaštory sa pozatvarali a Šikula sa vratil domov. Mal jedenasť surodencov, rodina bola hudobne založena, a tak jeho kroky neskor smerovali na bratislavske konzervatorium, kde skončil hru na lesnom rohu. Popri študiu si privyrabal ako organista. Neskor sa začal venovať literature, až sa napokon rozhodol venovať svoj profesny život prave literarnej tvorbe. Hudba sa však naďalej tiahla celym jeho životom a prenikla aj do jeho diel. Pisal knihy pre deti aj pre dospelych, pisal poeziu aj prozu, jeho knihy boli preložene do mnohych jazykov a niektore boli aj sfilmovane. Zomrel v roku 2001 a pochovaný je v Dubovej pri Modre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vincent Šikula #Dubová pri Modre #strýco Zahruška