Slovensko sa lúčilo s Ladislavom Ballekom

Hustý dážď, padajúci zo zatiahnutej sivej oblohy, sa stal prírodnou kulisou pri rozlúčke s výnimočným prozaikom Ladislavom Ballekom. V utorok sa v bratislavskom krematóriu so slovenským spisovateľom, diplomatom a politikom rozlúčili spolu s blízkou rodinou zosnulého aj široká verejnosť a osobnosti kultúrneho a spoločenského života.

22.04.2014 17:48
Ladislav Ballek Foto: ,
Ladislav Ballek 2. apríl 1941 – 15. apríl 2014
debata

Najpôsobivejší prejav smútočnej rozlúčky odznel z úst literárneho vedca, politika a Ballekovho dlhoročného priateľa Rudolfa Chmela. V osobnej spomienke opísal ich nedávne spoločné stretnutie, no v prvom rade jasne pomenoval, aké podstatné hodnoty reprezentuje v literatúre a kultúre tento veľký slovenský epik druhej polovice 20. storočia.

Z aktuálnych čelných predstaviteľov štátu sa s klasikom slovenskej literatúry prišiel osobne rozlúčiť minister školstva Dušan Čaplovič. Prezident Ivan Gašparovič a minister kultúry Marek Maďarič poslali vence.

Na poslednú rozlúčku s Ladislavom Ballekom, ktorý bol osem rokov veľvyslancom Slovenskej republiky v Prahe, poslali dekorované smútočné vence predseda vlády Českej republiky Bohuslav Sobotka aj obe komory Parlamentu ČR. Bývalý veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Vladimír Galuška, ktorý pôsobil v Bratislave v rokoch 2004 – 2009, pricestoval osobne na pohreb z neďalekej Viedne, kde je od minulého roku stálym predstaviteľom ČR pri OSN a OBSE.

Ladislav Ballek zomrel v utorok 15. apríla vo veku 73 rokov. K jeho najznámejším dielam patria Južná pošta (1974), Pomocník (1977) či Agáty (1981).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozlúčka #Ladislav Ballek #prozaik