Posmrtne by mohol vyjsť román Garcíu Márqueza

Zosnulý kolumbijský majster magického realizmu Gabriel García Márquez by mohol posmrtne ešte raz potešiť svojich čitateľov novou knihou.

23.04.2014 14:24
Spisovateľ Gabriel Garcia Marquéz zomrel vo... Foto: ,
Spisovateľ Gabriel Garcia Marquéz zomrel vo veku 87 rokov.
debata

Nakladateľstvo Random House by rado posmrtne vydalo jeho román s pracovným názvom En agosto nos vemos (Uvidíme sa v auguste), ktorý by mohol vyjsť, ak tak rozhodne rodina autora. Kolumbijskej rozhlasovej stanici RCN to povedal zástupca nakladateľstva Cristóbal Pera.

García Márquez zomrel uplynulý štvrtok vo veku 87 rokov v Mexiku. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru dlho pracoval na novej knihe. Rukopis je vraj hotový a mohlo by sa z neho stať posmrtne vydané dielo, povedal Perá, ktorý stál aj za vydaním zatiaľ poslednej Márquezovej knihy z roku 2004, románu Spomienka na moje smutné pobehlice.

Márquezove pozostatky spopolnili ešte v deň jeho smrti počas súkromného obradu. Zatiaľ nie je jasné, kde bude urna s popolom uložená. Kolumbijský veľvyslanec v Mexiku José Gabriel Ortiz však naznačil, že by popol mohol byť rozdelený medzi Kolumbiu a Mexiko. V Mexiku žil Kolumbijčan s prestávkami od začiatku 60. rokov.

Urnu s popolom vystavili v mexickom Paláci krásneho umenia, aby sa s Márquezom mohla rozlúčiť verejnosť. V utorok sa uskutočnila smútočná omša v katedrále v kolumbijskej metropole Bogota. García Márquez sa narodil 6. marca 1927 a prvý veľký literárny úspech mu v roku 1967 priniesol román Sto rokov samoty. Slávne sú aj knihy Láska v čase cholery, Kronika vopred ohlásenej smrti a ďalšie. Nobelovu cenu dostal v roku 1982.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Gabriel García Márquez