Peter Kónya: Dejiny Uhorska

Naši predkovia boli aktívnymi tvorcami dejín a hodnôt Európy aj prostredníctvom významného štátneho útvaru – Uhorska. Toho štátu, ktorý jedni zatracujú a iní glorifikujú.

04.05.2014 09:00
anotka KONYA Foto:
Peter Kónya: Dejiny Uhorska
debata (7)

Toho Uhorska, ktoré však v skutočnosti tak málo poznáme. K napísaniu tejto publikácie inšpirovalo autorov práve nízke vedomie a deformované predstavy slovenskej verejnosti o uhorskej histórii.

Kniha podáva dejiny Uhorska ako štandardnej európskej krajiny, ktorá nebola azda v ničom lepšia, rozhodne však ani horšia, než ostatné dobové štáty na kontinente. Uhorska bez zjednodušenej nálepky zaostalosti či tisícročného útlaku, ale ako významnej krajiny s pozitívnymi aj negatívnymi stránkami. Do rúk čitateľa sa tak dostávajú precízne spracované tisícročné dejiny štátu, ktorý napriek všetkému patrí aj nám.

Autorský tím sa sústredil najmä na faktografiu, bez zaťaženia predpojatým stanoviskom ktoréhokoľvek (slovenského či maďarského) národa, konfesie či politickej orientácie. Cieľom bolo prispieť k lepšej a objektívnejšej orientácii vo vlastnej národnej histórii a napokon aj k upevneniu národnej identity v kontexte strednej Európy.

Publikácia je ako vysokoškolská učebnica určená predovšetkým univerzitným študentom odboru história, dejepis a archívnictvo, učiteľom dejepisu, študentom stredných škôl, odbornej verejnosti, ale aj širšej laickej verejnosti, ktorá sa zaujíma aj o vlastnú minulosť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kónya #Dejiny Uhorska